Gazetecilerden otoriter rejim uyarısı: Google ve Meta’dan yeni algoritma istiyorlar

Gazetecilerden otoriter rejim uyarısı: Google ve Meta’dan yeni algoritma istiyorlar

Financial Times’ın haberine göre bu basın kuruluşları, Avrupa Komisyonu’na başvurarak arama algoritmaları nedeniyle haber içeriklerinin Belarus’ta erişilmesinin zorlaştırıldığına dikkat çekerek teknoloji devlerinden şikayetçi oldu.

“OTORİTER REJİMLER İÇİN BASKI ARACI HALİNE GELDİLER”

Bağımsız gazeteciler, Batılı teknoloji şirketlerini Minsk’teki yetkililer tarafından muhalif medyaya getirilen kısıtlamalara uymakla eleştiriyor, bu nedenle bilişim devlerinin “totaliter ve otoriter rejimin sivil topluma karşı bir baskı aracı haline geldiklerini” iddia ediyor.

DW’nin sorularını yanıtlayan Belarus muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, teknoloji şirketlerinin muazzam, hatta kimi zaman siyasilerden de çok güce sahip olduklarını söyleyerek “Bu güce sahip olanların iyilerden yana taraf tutmaları ve demokratik değerlerin desteklemeleri önem taşıyor” dedi.

GOOGLE ALGORİTMALARI PROPAGANDAYA NASIL AVANTAJ SAĞLIYOR?

DW’ye konuşan dijital haklar uzmanı Sarkis Darbinyan’a göre Google algoritmaları, Rus devlet propagandasına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Roskomsvoboda adlı insan hakları örgütü kurucularından olan Darbinyan, “Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın algoritmalarının Rus devlet propagandasına katkıda bulunduğunu açıkça görüyoruz. Çünkü arama sonuçları ve önerilen haberlerde devlet ve hükümet yanlısı medyanın linkleri hakim” diye konuştu.