NASA, Türkiye’nin ilk uzay yolcusunu Falcon 9 ile ISS’e götürüyor

NASA, Türkiye’nin ilk uzay yolcusunu Falcon 9 ile ISS’e götürüyor

NASA, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapacağı yolculuğun programını duyurdu.

NASA, Türkiye’den F-16 pilotu Alper Gezeravcı, ABD’den komutan Michael Lopez-Alegria, İtalya’dan Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı astronotu İsveçli Marcus Wandt’tan oluşan Ax-3 mürettebatının, 17 Ocak’ta Florida saatiyle 17.11’de (Türkiye saatiyle 01.11) Falcon 9 roketini fırlattıktan sonra SpaceX Dragon uzay aracıyla yörüngedeki ISS’e gideceğini ifade etti. Ekip, ISS’te 14 gün görev yapacak.

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin tasarlamış olduğu Falcon 9, tekrar kullanılma ve fırlatma özelliklerine sahip bir rokettir. Falcon 9 uzay aracı, yörüngeye iki aşamalı olarak çıkabilmektedir. Bu iki aşamalı çıkabilme yeteneği için Falcon 9, güç ve yakıt olarak sıvı oksijen ile roket-sınıfı koresen içeren roket motorlarına sahiptir. Falcon 9 alçak Dünya yörüngesinde 13 ton ağırlığına sahip görev yüklerini taşıyabilmektedir.