Antibiyotik ilaçlar yeni virüs üzerinde etkili olamıyor

Antibiyotik ilaçlar yeni virüs üzerinde etkili olamıyor

Gribe benzer semptomları olan yaygın bir virüs, çok küçük çocukları çok sayıda enfekte ediyor ve son haftalarda acil servis ziyaretlerinin ve hastaneye yatışların sayısında ani bir artışa yol açtı.

Solunum sinsityal virüsü veya RSV ilk olarak 1956’da tanımlandı; Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nde Pediatrik Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı olan Dr. Priya Soni, hamile kadınlar üzerinde klinik denemeler yapılmasına rağmen aşı olmadığını söyledi.

Ethnic Media Service tarafından organize edilen brifingde konuşan Soni, “RSV virüsü için herhangi bir tedavi veya terapötik antiviral yok” diye ekledi. Bebekler hastalanıyor çünkü daha küçük hava yolları var ve yaşlı yetişkinler gibi salgıları temizleyemiyorlar.

“Bizim için virüsümüz sadece hafif bir soğuk algınlığı olabilir ama bebeklerde bronşiyolit ve diğer komplikasyonlar olabilir” dedi.

Daha da kötüsü, Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC) ülke genelinde, özellikle Georgia ve Florida’da çok sayıda grip vakası bildiriyor. RSV daha sonra yükselebilir.

Soni, “Her şeyin RSV’deki artışla aynı zamana denk gelmemesini umuyoruz, ancak grip vakalarında da bir artış görüyoruz” dedi.

Lancet Respiratory Medicine dergisi Kasım ayında dünya çapında 5 yaşın altındaki 50 çocuktan 1’inin RSV’den öldüğünü tahmin eden bir çalışma yayınladı. Sıtmadan sonra ikinci önde gelen ölüm nedenidir ve her yıl bir yaşın altındaki 100.000 ila 200.000 bebeği öldürür.

Dr. Mina Hakim genellikle Ocak veya Şubat aylarında daha fazla RSV hastası görüyor. Los Angeles’taki Güney Merkez Aile Sağlığı Merkezi’nde pediatri uzmanıdır. “Bu kadar erken görmek çok sıra dışı” dedi. Önümüzdeki birkaç ay içinde ne olacağından endişe ediyor.

“Bu, acil servislerimizi, yoğun bakım ünitelerimizi ve hastanelerimizi ezici bir noktaya geliyor” dedi.

CDC’YE GÖRE BEYAZLAR, HİSPANİKLER VE YERLİ AMERİKALILAR YÜKSEK RİSK ALTINDA

CDC’ye göre beyazlar, Hispanikler ve Yerli Amerikalılar daha yüksek enfeksiyon riskine sahiptir. Ancak Hakim, en yüksek riskli popülasyonun altı aylıktan küçük çocuklar olduğunu söyledi.

Hakim, RSV için yıldan yıla genel genel hastaneye yatış oranının 100.000’de yaklaşık 13 veya %0,3 olduğunu belirtti. “Altı aylıktan küçük çocuklar için hastaneye yatış oranı yüzde 2’ye kadar çıkabiliyor. Yani hastaneye yatış oranında 100 kattan fazla fark var” dedi.

RSV, grip gibi solunan küçük damlacıklardan, yıkanmamış ellerden veya virüsün altı saate kadar yaşayabildiği sert yüzeylerden yayılır. Peki RSV neden şimdi artıyor?

Stanford Medicine Children’s Health’te Göğüs Hastalıkları Klinik Yardımcı Doçenti Dr. Manisha Newaskar, çoğu bebeğin RSV’yi iki yaşına gelmeden yakalayıp atlattığını ancak COVID salgını sırasında alınan önlemlerin bebeklerin RSV’ye maruz kalmasını engellediğini söyledi.

“En üst düzeyde önlem alıyorduk, değil mi? Maske takıyorduk, el yıkıyorduk, çocuklarımız burnunu çekse bile okula göndermiyorduk. Newaskar, “Daha az vakaya neden olan şey buydu ve şimdi işler açıldı, dünya normal hızına döndü” dedi.

“En yaygın belirti burun tıkanıklığı ve bebeklerin burnundan nefes almasıdır ve bu onları mücadele etmeye iter.”

Bebeklerin ateşi olabilir ve Tylenol bunu düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak onları acil servise götüren şey, şişmiş hava yollarından nefes almada zorluktur. RSV bebekleri telaşlanır, yemek yemez ve susuz kalır.

Newaskar, altı aylıktan küçük bir bebekte öksürük, tıkanıklık veya ateş varsa, ebeveynlerin bebeğin semptomlarını yakından takip etmesi ve daha da kötüleşirse bir çocuk doktoruna görünmesi gerektiğini söyledi. Bebekte grip, RSV veya COVID olup olmadığını belirleyebilen bir teşhis testi vardır. Grip hızla ortaya çıkıyor, RSV aşamalı olarak ortaya çıkıyor ve üç virüsün de benzer semptomları var.

RSV bir virüstür ve antibiyotikler yardımcı olmaz. Ne yapar burundan bir ampulle mukus çekmek ve hava yollarını nemli tutmak için bir nemlendirici kullanmak. Newaskar, doktorların ciddi RSV hastalığını önlemek için Synagis aşısını prematüre bebeklere ve diğer yüksek riskli bebeklere verdiğini kaydetti.

Hakim, “Araştırmalar, erken evrelerde sigaraya maruz kalan çocukların, emzirilmemiş bebekler gibi, RSV nedeniyle hastanede kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı” dedi. “Üç aylık emzirme, RSV’den kaynaklanan şiddetli bronşit riskinizi azaltabilir.” Hastalarının yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında olan Hakim, çalışan annelerin hayatın gerçekleri nedeniyle diğer toplumlardan daha erken işe dönmelerini sağladığı için emzirmeyi bıraktıklarını sözlerine ekledi.

Doktorlar, insanların COVID’den kaçınmak için kullandıkları önleme tedbirlerinin aynısını tavsiye ediyor.

Newaskar, öksürüğünüzü örtmek ve sık sık el yıkamak gibi iyi bir temel hijyenin bebeklerin hastalanmasını önleyebileceğini söyledi.

“Çocuğunuz hastaysa okula gitmeyin, değil mi? Hafif semptomlar gösterse bile, virüsün okulda dolaşmasını önlemek için en iyisi onları evde tutmak en iyisi” diye ısrar etti.

Tatillerde seyahat etmeyi planlıyorsanız, COVID destek programlarımızdan haberdar olduğunuzdan ve grip aşısı olduğunuzdan emin olun. “Yani en azından kendinizi iki büyük virüse karşı korudunuz” dedi.