Dış basında Türkiye

Dış basında Türkiye

Dış basının 2013 Mayıs ayında patlak veren Gezi protestolarından bu yana, Türkiye’ye olan yakın ilgisi sürüyor. Bu hafta Türkiye’ye yönelik haberlerde Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın yaptığı iddia edilen telefon görüşmesine ilişkin  olanlar ağırlıktaydı.

Tim Arango, 25 Şubat 2014’ te New York Times gazetesinde yayınlanan yazısında Türkiye’de olanları sabun köpüğü bir TV dizisine benzetiyor ve yolsuzluk söylentileri çıktığından bu yana olayların adeta dizi üzerine dizi oluşturduğunu vurguluyor . Arango, son olarak Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında gerçekleştiği iddia edilen telefon konuşmasının dizilere taş çıkaracak bir şekilde halk arasında popüler olduğunu ve insanları ekran başına topladığını belirtti.

17 Aralık sonrası gelişen krizin Türkiye ekonominise ciddi hasar verdiğini vurgulayan Arango, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Başbakana yaptığı “ya istifa et; ya da bir helikopterle ülkeyi terket” ifadesine de yer verdiği yazısında Birçok Türk için bu ses kaydı devam edegelen bir dizinin en son bölümü adeta. Ulusal baskı da geçen Pazartesi varlığını fazlasıyla gösterdi. Söz konusu kayıtla ilgili sosyal medyada inanılmaz yaygınlıkta paylaşım yaşanırken Türk medyası olaya sesiz kaldı ama Sayın Erdoğan sessiz kalmadı bir bildiri yayınladı ” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu arasında olduğu iddia edilen internette yayınlanan telefon kayıtları tamamen yanlış ahlaksız bir montaj bir ürünüdür . ” dedi ve  dava açacağını söyledi diyen Arango  Hükümetin şimdiye dek attığı bunca agrasif adımdan sonra halk daha neler olacağı konusunda endişeli diyor Arango devletin denetimini arttırmak için art arda çıkarılan yasaların polis ve savcıların yerlerin değiştirilmesinin de uluslar arası arenada rahatsızlık uyandırdığını söyledi.

Financial Times gazetesi, “Erdoğan sert bir şekilde komplocuları suçladı” başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan’ın ses kayıtları sonrası yaptığı grup toplantısını ‘adeta taşra turnesinde verilen bir konser edasındaydı’ diye tanımladı. Gazete, Erdoğan’ın oğlu Bilal’e yolsuzluk soruşturmasında milyonlarca Euroyu saklamasını istediği anlaşılan ses kaydını “uydurma” olarak nitelediğini, ancak yine de kaydın Pazartesi gecesi YouTube’da esrarengiz bir şekilde ortaya çıkmasının ardından Türk siyasetinde çalkantılara neden olduğunu kaydetti.

Erdoğan’ın, “Millet bizi buraya getirdi ve sadece millet bizi buradan alabilir” sözlerinin aktarıldığı haberde, Başbakan’ın konuşmasında “faiz lobileri” diyerek sermayedarları; “robot lobisi” diyerek sosyal medyada hükümeti eleştirenleri; “uluslararası lobiyi”, bir “medya lobisini”, bir “savaş lobisini” ve bir “vaiz lobisi” gibi Türkiye siyasetindeki siyasi komplo kargaşalarını suçladığına dikkat çekti.

Erdoğan’ın siyasi hasımlarının ses kaydının gerçek olduğuna inandıklarını ve Mart’ta yapılacak seçimlerden önce daha başka ifşaatlarla krizin daha da tırmanacağını söylediklerini belirten gazete, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun ses kaydını parlemento grubunda dinlettiğini ama önde gelen haber kanallarının yayınlarını kestiğine dikkat çekti.

Daily Telegraph gazetesi, ilgili haberinde, muhalefetin cesaretlenerek istifa çağrısı yaptığını yazıyor. Daily Telegraph, bant kayıtlarını “alçakça, hayâsızca yapılmış bir montaj” olarak niteleyen Erdoğan’ın 12 yıllık iktidarının en zor zor dönemini yaşadığını belirtiyor.

“Meclis’e sunulan Meclis’ten gecen yeni yasalar, internetin sınırlandırılması konusunda (kurumlara) geniş yetkiler tanıyor, Başbakan’a bağlı olan istihbarat servisinin yetkileri artırılıyor. Hükümet 5 bin polisin yerini değiştirdi. Baskınlarla bağlantıları olan savcılar görevden alındı. Son bant kayıtlarına kadar hükümetin tepkisi ve Gülen’i işaret etmesi kamuoyu desteği açısından işe yaramış görünüyordu.”

“Chattam House’ta Türkiye uzmanı Fadi Hakura imzasıyla yayınlalan haberde  ‘Hükümet Türklerin komplo teorilerine inanmaya olan yatkınlığından yararlandı’ ifadesi kullanıldı.

Guardian gazetesi de, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Erdoğan’a ülkeden helikopterle terk etme çağrısı yaptığı sözlerine yer verdi.

Reuters haber ajansı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen yeni ses kaydının içeriğini tüm dünyadaki abonelerine İngilizce olarak ulaştırdı.Türkiye’yi sarsan ilk ses kaydını hatırlatan ajans, ikinci ses kaydında ise Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen sesin, bir işadamının getirdiği parayı (10 milyon dolar) beğenmeyerek Bilal Erdoğan olduğu ileri sürülen kişiye kesinlikle kabul etmemesini söylediğini aktardı.

Reuters, ses kayıtlarını 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun başından bu yana AK Parti’nin seçim kampanyasına en büyük zarar verme potansiyeli olan iddialar olarak niteledi. Ses kayıtlarını yayınlayan Haramzadeler isimli Youtube hesabının açıklamasında, sözü geçen işadamının, Turang Transit Taşımacılık’ın yönetim kurulu başkanı Sıtkı Ayan olduğu iddia ediliyor. Reuters’e göre Turang, İran ve Türkmenistan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletmek için inşa edilen boru hattının bir kısmının inşaatını üstlenmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.