SAĞLIK- Kene Isırması ve keneden korunma yöntemleri

SAĞLIK- Kene Isırması ve keneden korunma yöntemleri

Kene nedir ve ne yapar?

Kene, tüm dünya genelinde, 800’ün üzerinde kan emen canlı türlerinden olduğu biliniyor. Gelişimlerini tamamlamak için omurgalılardan kan emmek üzere yaratılmışlardır. Kan emme işlevini yerine getirirken bakteriler ve virüsler gibi değişik hastalık sebebi organizmaları ısırdıkları canlıya bulaştırabilirler. Kene ısırmalarının birçoğu bir hastalık oluşturmaz fakat kenenin yapıştığı yerde hafif kızarıklık ve kaşıntı gibi sınırlı yerel reaksiyonlar oluşabilir. Kuzey Amerika’da keneler tarafından bulaşan hastalıkların başında ‘Lyme hastalığı’ ve ‘Kayalık dağları humması’ gelir. Şunun altını iyi çizmek gerekir ki bu hastalıklar kene ısırmalarının % 2-3’ünde görülmekte ve kenenin en az 24-48 saat deride bulunması gerekmektedir.

Nasıl önlemler alınabilir?

Kene ısırmalarından korunmak için alınan basit önlemler oldukça etkili olmaktadır. Yeşillik alanlarda gezinirken şapka ve uzun kollu giysiler giymek, pantolonların paçalarını çorapların içine koymak ve sandalet yerine ön tarafı kapalı ayakkabıları tercih etmek alınacak önlemlerin başında gelir. Kenenin hemen fark edilmesi açısından açık renkli giysiler tercih etmek ve yere otururken bir serginin üzerine oturmak fayda teşkil eder.  

2 ay yaş üzeri çocuklarda haşerat kovuculardan DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) kullanmak önerilir. Bu spreyler giysilerin dış yüzüne sıkılmalı ve yoğunluk oranı en fazla %30 olmalıdır. Kullanma talimatındaki bilgiler takip edilmelidir. 2 ay yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalı ve güneş koruyucular ile birlikte kullanılmaktan sakınılmalıdır. Gezi sonrasında çocukların vücutları incelenip özellikle saçlar, kulak, diz arkası, koltuk altı ve kasıklar kontrol edilmelidir.

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?

Kenenin deriden çıkarılması gerekmektedir. İnce uçlu cımbız kullanılarak bu işlem kolayca yapılabilir. Keneyi deriye yapıştığı yerden ince uçlu cımbızla yumuşakça tutmalı ve yavaş ve sabit bir hızla çekilmelidir. Aynı işlem ip yardımıyla kenenin deriye tutunduğu yerden dolayarak yapılabilir. Kenenin baş kısmının deride kalmadığından emin olunmalıdır. Kene ezilmemeli veya sıkılmamalıdır çünkü içindeki sıvıda mikroplar olabilir. Sigara, çakmak veya kimyasallar kullanılmamalıdır. Kene deriden çıkarıldıktan sonra deri sabun ve su ile yıkanmalıdır. Bu aşamada antibiyotik tedavisi gerekmemektedir.

Lyme hastalığının ve Kayalık dağı hummasının belirtileri nelerdir ve tedavisi nedir?

Bu iki hastalığın ana belirtisi döküntüdür. Lyme hastalığında görülen döküntü kenenin ısırdığı yerde hedefe benzeyen birbiri içine geçmiş daireler şeklinde görülür. Kayalık dağı humması döküntüsü ise mor yada kırmızı renkte ve genellikle kollarda görülür. Her ikisinde de ateş, titreme, baş ağrısı, eklem ağrısı, karın ağrısı gibi gribal belirtiler görülebilir. Bu belirtiler meydana gelirse doktora başvurulmalıdır. Her iki hastalık da antibiyotik ile tedavi edilir. Tedavi edilmez ise daha ciddi problemlere yol açabilir.

Uzman Dr. Erhan Ararat (Case Western Üniversitesi MetroHealth Hastanesi Çocuk Hastalıkları)

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.