SAĞLIK-Gut hastalığı giderek yaygınlaşıyor

SAĞLIK-Gut hastalığı giderek yaygınlaşıyor

Gut, batı ülkelerinde en sık görülen eklem iltihabı hastalıklarındandır. Et tüketiminin artması hastalık riskini artırıyor. Geçmişte zengin hastalığı olarak bilinse de değişen yaşam şartlarıyla artık hastalık her kesimde daha sık şekilde görülüyor. Gut’un en önemli sebebi kanda artmış ürik asit düzeyi. Normalde belli bir seviyenin altında olması gereken ürik asit düzeyi kanda artınca eklem ve diğer dokularda ürik asit birikmesine bağlı olarak iltihabı durum oluşuyor.

 

Alınan gıdalar, ilaçlara bağlı olarak ve çeşitli hastalıklar durumunda kanda mevcut yüksek ürik asit değerlerinde ani değişiklikler olması gut atağını tetikliyor. Başlangıçta nadir görülen ve birkaç gün ile bir iki hafta arasında süren ataklar tedavi edilmeyen hastalarda daha sık ve uzun süren ataklar şekline dönüşüyor.

Kandaki yüksek ürik asit ayrıca böbrek ve kalp rahatsızlıklarının da habercisi olarak değerlendirilmeli ve bu konuda tedbir alınmalı. Tedavide ataklar durumunda iltihabı azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılıyor. En önemlisi ise gut hastalığının önlenmesi. Bunun için ürik asit düzeyini düşürmeye yönelik yaşam şekli değişiklikleri yapılması gerekir. Alkol, kırmızı et, karides gibi ürünlerin tüketimini azaltmak; yağsız süt ürünleri, meyve ve sebze tüketimini artırmak ürik asiti düşürmeye yardım eder.

Kilo vermek, düzenli egzersiz birçok hastalıkta olduğu gibi gut hastalığı için de çok önemli. Bunun dışında doktor gözetiminde bütün ömür boyu kullanılması gereken ilaçlar da hastalığın şiddetine göre tavsiye edilebilir.

Gut hastalığı özellikle erken dönemlerde tamamen tedavi edilebilir bir hastalık iken maalesef hala tanı ve tedavi yöntemlerindeki problemlerin olması gittikçe yaygınlaşan bu hastalığı daha iyi anlamamızın gerektiğini gösteriyor. İlerlemiş vakalar bir romatolog tarafından takip ve tedavi edilmeli.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.