SAĞLIK – Epilepsi nöbeti geçiren bir hasta için ne yapabiliriz?

SAĞLIK – Epilepsi nöbeti geçiren bir hasta için ne yapabiliriz?

Yürümemiz, konuşmamız, göz kapaklarımızı açıp kapayışımız… Düşüncelerimiz ve hatta duygularımız… Bütün bunlar birbirleriyle düzenli elektriksel uyarılar aracılığıyla ilişki kuran beyin hücreleri tarafından kontrol edilmektedir. Bununla beraber çevreden gelen uyarıların değerlendirilmesi de beyin tarafından yapılmaktadır. Böylece dünyadan haberdar olur ve bu uyaranlar karşılığında uygun tepkileri üretiriz. Yapısındaki milyarlarca sinir hücresinin birbirlerinin fonksiyonunu bozmadan muntazam işleyişi, beyini kainattaki en kompleks nesnelerden biri yapar.

Çeşitli nedenlerle beyin hücrelerinin arasındaki bu işleyişin bozulmasıyla doğan karmaşa sırasında kişide bilinç bulanıklığı ve/veya istem dışı hareketler ortaya çıkabilir. Bunlar tıp pratiğinde nöbet olarak isimlendirilir. Epilepsi (Sara) hastalığı, yineleyen nöbetlerle karakterize bir hastalıktır. Epilepsi hastalığında nöbetler çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir; aniden bayılma, kasılma, titreme, uzaklara dalma gibi. Bu nöbetlerin büyük bölümü kendiliğinden sonlansa da özellikle hasta yakınları için çok korkutucu ve endişe vericidir.  Epilepsi nöbetlerini önlemek mümkündür, bazen uzun süreli izleme ve tedavi gerektirebilirler.

Epilepsi nöbetleri birçok şekilde ortaya çıkabilir. Genel olarak etkilenen beyin bölümünün kontrol ettiği alana bağlı olarak tüm vücudu etkileyen (generalize) veya sadece bir kısmını etkileyen(parsiyel) olarak iki ana gruba ayrılabilir.

Epilepsi hastalığı olduğu bilinen bir hastaya yapılacak ilk yardım temel olarak, nöbetin kendiliğinden sonlanmasına kadarki süreçte hastayı güvende tutmaya dayanır. Bilinç kaybı ve kasılmalar ile seyreden bir epilepsi nöbetine şahit olunduğunda yapılacak ilk yardımı maddeler halinde özetleyecek olursak:

  • Sakin olun ve etraftaki insanları sakinleştirin.

  • Nöbet geçiren hastanın hareketlerine engel olmaya çalışmayın.

  • Nöbetin kaç dakika sürdüğüne dikkat edin.

  • Hastanın etrafındaki sivri-sert eşyaları veya bunlar gibi hastaya zarar verebilecek şeyleri ondan uzaklaştırın.

  • Hastanın üzerindeki nefes almasını zorlaştıracak kravat vb. şeyleri gevşetin.

  • Başının altına düz ve yumuşak bir şey koyun. Bu katlanmış bir ceket bile olabilir.

  • Hastayı yavaşça sağ veya sol tarafına çevirin. Bu havayolunu açık tutacaktır.

  • Hastanın çenesi kasılıyorsa bunu parmaklarınızla veya sert bir cisimle açmaya çalışmayın. Nöbet geçiren hastanın dilini yutma ihtimali yoktur, dilini tutmak için yapılanlar yaralanmasına sebep olabilir.

  • Yapay solunum yapmaya kalkışmayın (Beklenmeyen bir durum olan, hastanın nöbet bittikten sonra normal solunumuna dönmemesi durumu haricinde. )

  • Epilepsi nöbeti sona erene kadar yanından ayrılmayın.

  • Nöbet bittikten sonra kişi sıklıkla yorgundur. Bilinci yavaş yavaş yerine gelirken sakin ve güven verici olun.

Hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğunu belirten bir kart varsa, nöbet beş dakikadan kısa sürmüşse ve bittikten kısa bir süre sonra ikinci nöbet başlamamış ve hastanın bilinci açılıyorsa, hasta gebe değilse veya yaralanmamışsa ambulans çağırmaya gerek yoktur.

Dr. Kerime Tokaç

*Epilepsy Foundation nöbetler için ilkyardım kılavuzundan alıntı yapılmıştır.

Write a comment

7 Comments

  1. Zeynep Kucuktufekci July 20, 08:59

    Verdiginiz bilgiler ici cok tesekkurler. Calismalarinizin devamini dilerim.

  2. serkan May 2, 18:14

    Hocam kardesim ilk defa nobet gecirdi ve biz cok korktuk’
    Bunun icinde yapilacak pek bisey yok acaba siz nasil:bir tedavi önerileriniz. Vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederiz

  3. canan May 5, 03:05

    mrb benim abim epilepsi hastası aşırı derecede sinir oluştu buna sakinleştirici bir ilaç yokmu lütfen bir yardımcı olun zapt edemiyoruz artık buna bir çare …

  4. ayşe May 5, 03:09

    mrb benim abimde epilepsi hastası çok zor durumdayız aşırı derecede sinir oluştu sakinleştiremiyoruz babam ahraz annem de gücü yetmiyor lütfen buna da bir çare istyorum bir yardımcı olursanız çok makbule geçersiniz duacınız olurum

  5. deniz June 22, 04:44

    nöbet çeşitlerinı ve etkenlerini yazın

  6. Azra February 18, 13:43

    Odevim icin cok faydali oldu tesekkur ederiz 🙂

  7. Zeliha May 14, 18:13

    Nöbet geciren birisi neden dilini yutmaz yani nöbet gecirirken dilini yutma ihtimali varmi??

Only registered users can comment.