SAĞLIK-Bilim adamlarına göre yeni kuş gribi “ciddi bir tehdit”

Bilim adamları Çin’de görülen ve ölümcül salgına yol açan yeni tür kuş gribi H7N9 virüsünün tüm dünya için tehdit unsuru olabileceğini söylüyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ün  2 Mayıs’ta yayınladığı en son  raporda  Çin’de kuş gribine  yakalananların sayısının 128, ölenlerin sayısının da 26 olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta Londra’da H7N9 virüsü üzerine bir brifing verildi. Brifingte uzmanlar kısa sürede  kuş gribine yakalananların çokluğu, ölüm oranının yüksekliği ve insandan insana geçme olasılığının olması gibi etkenlerden dolayı H7N9 virüsünün pandemik risk oluşturduğuna dikkatleri çektiler.

 

Dünya Sağlık Örgütü ve İngiltere Ulusal Tıbbı Araştırma Enstitüsü  İşbirliği Merkezi Direktörü John McCauley , WHO’nün  H7N9 virüsünü ciddi bir tehlike olarak değerlendirdigini açıkladı. Brifingte söz alan viroloji  uzmanlarının açıklamalarına göre yeni virus üzerinde yapılan çalışmalarda  uzmanları endişeye sevk eden bazı karakteristik bulgular saptandı.  İki genetik mutasyonu da içeren bu bulgular virüsün insandan insana geçme özelliği kazanabileceğini gösteriyor. Bilim adamlarına göre  kuş gribi insanlara kanatlı hayvanlardan (büyük ihtimalle  tavuklardan) bulaşıyor, henüz insandan insana bir bulaşma tespit edilemedi.


Şimdiye kadar kuş gribine yakalananların yaklaşık yüzde 20’si öldü,  yüzde 20’si iyileşti, geri kalanlar hastanede tedavi görmekteler. Kuş gribi  pnömoni (akciğer iltihaplanması), sepsis (kan zehirlenmesi) ve organ yetersizliği gibi komplikasyonlara  sebep olabilmekte.


H7N9 virüsünün genetik yapısını inceleyen bilim adamları virüsün “üçlü reassortant virüs”  olduğunu açıkladılar. “Üçlü assortant virüs” Asya kıtasında bulunan üç değişik kuş gribi virüsünün birbirlerinden gen değişimi yaparak ortaya çıkan ve bu üç virüsten de farklı olan yeni bir tür virüs . 2009/2010 yıllarında pandemiğe sebeb olan H1N1 “domuz gribi”  memeli hayvan ve  kuş gribi genlerinin karışımından oluşmuş, hastalık daha hafif formda ortaya çıkmıştı.  Uzmanlar, katışıksız, sade kuş gribi türlerinin genetik değişikliklerinden ortaya çıkan virüs türlerinin insanlar için daha ölümcül olduğunu belirttiler. Çin’de ortaya çıkan yeni H7N9 ve daha önce ortaya çıkmış ve 2003’ten beri yaklaşık 371 kişinin ölümüne sebeb olmuş H5N1 bu tarz virüslerden.


Mart ayında Çin’de rapor edilen ilk kuş gribi vakasından önce H7N9 virüsü bilinmiyordu.  Şimdilerde Çin’in genelinde vakalara rastlanmakta. Kanatlı hayvanlara bulaştığında gözle görünür belirti göstermemesi, virüsün yayılma kapasitesini izlemeyi zorlaştırıyor. Geçtiğimiz hafta Çin dışında  ilk kuş gribi vakası Tayvan’dan rapor edildi.  H7N9 virüsü için aşı yapımına başlandığını ve uygun aşının hazırlanmasının aylar alabileceği belirtildi.


 

 

Dr. Münevver Çınar

Los Angeles

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.