GİRİŞİMCİLİK – KOBİ sahipleri emeklerinin maddi karşılığını neden alamıyor?

GİRİŞİMCİLİK – KOBİ sahipleri emeklerinin maddi karşılığını neden alamıyor?

KOBİ sahiplerinin işletmelerinde pek çok değişik şapkayı giydikleri ve herkesten çok çalıştıkları bilinen bir gerçek. Buna rağmen çoğunluk yeterince maddi karşılık alamamaktan yakınmakta. Bir süre önce Chestnut Ridge, NY’ta koçluk yaptığım bir anaokulu sahibi de bu sorundan muzdaripti. Maalesef çoğu iş sahibi gibi bu anaokulu işletmecisinin de içindeki teknisyen kişilik öyle baskın ki, işlerin yapılıp halledilmesiyle ilgilenmekten ‘daha akıllı’ çalışmak için oturup stratejik düşünmeye zamanı kalmıyor. Ciroyu artıramayınca yeni eleman alıp işleri delege edemiyor, işleri delege edemeyince ciroyu artırmak için plan yapmaya vakit ve enerji kalmıyor. Nasıl aşılacak bu kısır döngü?

Anahtar özetle zaman yönetiminde. 2014 yılına girmemizin arifesinde aslında bana kalsa yıl sonuna dek tüm yazılarımı zaman yönetimine adarım. Bence 2014’te işletmenizi büyütme yolunda en ciddi fark yaratacak araçlarınızdan biri bu beceri ama bu çoğu iş sahibi için çok soyut, düşük öncelikte görülen bir konu. Daha noktasal çözümler aranıyor. Oysa ki son 16 yıllık Özgür Kaşifler tecrübemizde, iş sahiplerinin önündeki engellerin en büyüklerinden biri olarak zamanı yönetememek olduğunu görmekteyiz.

‘Vakit nakittir’ şiarı gereğince, zaman yönetimini iyileştirmeye, yönetilecek zamanın parasal değerini açık seçik görmekle başlamak lazım. Her gün başkaları tarafından daha düşük bedellere yapılabilecek işleri kendileri yaptıkları için KOBİ sahipleri aslında yüksek bedeller ödemekteler, ciddi para kaybetmekteler. Siz de kendiniz için bu bedeli merak ediyorsanız, aşağıdaki ‘Hayat Boyu $ Değeri’ adını verdiğimiz hesaplamaya bir göz atın.


Hayat Boyu $ Değerinizin Hesaplanması

 

Bu çalışmaya bir gün boyunca zaman çizelgesi tutarak başlıyoruz. Dilerseniz size bir zaman çizelgesi örneği gönderebilirim, bana bir e-mail atmanız (subegum@ozgurkasifler.com) veya bu yazının sonun verilen linkten bir mesaj yazmanız yeterli.

Yarın sabah çalışmaya başladığınız saatten itibaren akşam işinizi bitirene dek yaptığınız her şeyi bu çizelgeye yazınız.


1.ADIM

Her yaptığınız şeyi yapmaya kaçta başladığınızı, yaptığınız şeyin tanımını, kaçta bitirdiğinizi yazın ve her aktivitenin ne kadar zaman aldığını hesaplayın.Dikkat edilecek noktalar:

–      Hiçbir şeyi atlamayın. Bir günün akışı içinde yaptığınız her şey önemlidir.

–      Eğer bir işin ortasında araya başka bir şey girerse, bunu da işleyin.

–   Ne kadar net olursanız o kadar iyidir. Örneğin ‘Müşteri aramaları’ çok geniş anlamlıdır. Bunlar ne çeşit aramalardı? İçlerinde, nihayetinde bir başkası tarafından yapılabilecek görüşmeler var mıydı?

2.ADIM

Gününüzün sonunda her bir aktiviteyi, her bir yapılan işi ve süresini gözden geçiriniz ve kendinize şu soruyu sorunuz:

“Bu işi yapması için birini işe alsam o kişi bu kadar süre için bana kaça mal olurdu?” Saati 10 dolar mı? 25 dolar mı? 75 dolar mı?


3.ADIM

Şimdi yapılan her bir iş için bizim Yerini Alabilecek $ Değeri dediğimiz değeri hesaplayınız.

Örnek: Diyelim ki stok kontrolü için bilgisayarda bir tablo hazırlamak üzere 30 dakika harcadınız. Bunu saatine 4 dolar ödeyeceğiniz birine yaptırabilirdiniz. Bu sebeple, bu işin Yerini Alabilecek TL Değeri 2 dolar olacaktır.


4.ADIM

Gününüzün saatlerinin toplamını alınız ve toplam hesaplayınız. Standartlar:

–      Bu prosesi eğitim, sigorta vb. gibi ekstra masrafları düşünerek karmaşıklaştırmayınız. Saat ücretini mümkün olduğunca basit tutunuz. ‘Minimum gerekli becerilere’ sahip birini sokaktan çevirip işe aldığınızı varsayınız.

–      Gün içinde yalnızca sizin yapabileceğiniz birçok iş de olacağını biliyoruz. Böyle durumlarda, bu aktivitelere hissettiğiniz ‘gerçek değeri’ni uygulayınız.


5.ADIM

İşletmenizin sahibi olan sizin zamanınızın Hayatboyu $ Değeri dediğimiz değeri belirleyiniz. Bir saatinizin değeri 25 dolar mıdır? 75 dolar mıdır? Yoksa 500 dolar mı? Siz karar vereceksiniz. Bu rakamı belirlemenin üç olası yolu şunlardır:

–      Hayatınızın sonuna gidin. Ekstra bir saat daha ne değerde olurdu?

–      Kendinize sorun: Zamanımın bir saatinin ne değerde olmasını isterdim?

–      Bugün bir yerde işe girecek olsam, değerimi gösteren isteyebileceğim en yüksek rakam ne olurdu?

Çıkan rakam sizin şu anda ‘bordro’nuzda görünen rakam olabilir, belki de aklınızda çok daha yüksek bir rakam vardır. Kendinize dürüst olun. Zamanınızın gerçek değeri nedir?

6.ADIM

Yerini Alabilecek $ Değerini, aynı toplam saate karşılık gelen Hayatboyu TL Değerinden çıkarın. Elinizdeki rakam bu işleri yapma zevkinin karşılığında ödediğiniz bedeldir!

Bu rakam olduğunuz yerle, olmak istediğiniz yer arasındaki FARKI gösterir.


Örnek:
Diyelim ki Hayatboyu TL Değerinizi saati 50 dolar olarak belirlediniz, ya da 8 saatten günü 400 dolar olarak. O gün yaptığınız tüm işlerin toplam Yerini Alabilecek TL Değeri de 150 dolar çıkmış olsun. Bu durumda, yaptığınız işleri yapmak için o gün ödediğiniz bedel 250 dolar oluyor. Bu, haftada 1,250 dolar eder. Ayda 5 bin dolar, yılda 60 bin dolar…Siz ne buldunuz? Aslında ne yapmış olmanız gerektiğiyle ne yapmış olduğunuz arasındaki fark olarak ne buldunuz?

–      Günün yüzde kaçını başkalarının yapabileceği işleri yaparak geçirdiniz?

–      Bu size şok etkisi yaptı mı yoksa zaten biliyor muydunuz?

Özgür Kaşif’in Yol Haritası Programında, ‘stratejik çalışma’ ile ‘rutin çalışma’ arasındaki farkı belirleriz. İşletmenin büyümesi ve başarılı olması için yapmanız gereken şey ‘rutin işlerin’ yerine, ‘stratejik çalışmaya’ odaklanmak olmalıdır. Yani İşinizin İÇİNDE çalışmaktansa ÜZERİNDE çalışmalısınız.

Michael Gerber’ın dediği gibi, hayatınızın amacının işletmenize hizmet etmek değil, işletmenizin birinci amacının hayatınıza hizmet etmek olduğunu bir kere fark ederseniz, o zaman neden mutlaka gerekli olduğunun tam anlamıyla farkına vararak işletmenizin İÇİNDE değil ÜZERİNDE çalışmaya başlarsınız.

Bunu biraz düşünün.. Eminim başka sorular oluşmaya başladı, merak etmeyin hepsinin cevabı var, yavaş yavaş önünüze açılacak. Ne demiştim: İşletme yönetimi bilmecesi çoktan çözüldü..

 

İşletmenizi büyütürken yaşadığınız her türlü sorunla ilgili sorularınızı aşağıdaki linkte bulunan formu kullanarak bana iletebilirsiniz:

http://www.zamanamerika.com/index.php/tr/2011-07-25-15-55-34 [1]

 

Subegüm Bulut

Özgür Kaşifler İşletme Koçluğu

Genel Müdür / Baş İşletme Koçu

www.ozgurkasifler.com

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.