GİRİŞİMCİLİK – “İşinizden özgürleşmenin 5 aşaması”

Amerika’da, Türkiye’den veya dünyanın başka bir yerinden yönetebileceğiniz bir işletmeniz olsun ister miydiniz? Sadece Türkiye’den değil, hangi ülkeden olursa genelde 1.nesil göçmenlerin ortak hayallerinden biri birgün ülkesine geri dönmektir. Tabii ki, Amerika’da verdiği emekleri kaybetmeden. Ne kadar ilginçtir ki, Amerika’da kendi işini yapmak bu imkanı en iyi şartlarla sağlayacak bir numaralı fırsat olduğu halde, kendi işini yapanların çoğu için ülkesine dönememenin en büyük sebebi yine kendi işini yapıyor olmak: Başından ayrılamam.. Ben olmazsam işler yürümez… Tatile gidemem, iki de bir ararlar… Herşey bana soruluyor, kimse kendi başına bir şey yapamıyor.. Bunlar gibi daha pekçok “negatif duygu” üreten inançlar KOBİ sahiplerinin çoğunu esir almış durumda. Bu durumun temel sebebine, ilk yazımda değinmiştim: http://www.zamanamerika.com/index.php/tr/2011-07-25-15-55-34/girisimcilik/item/7112-girisimcilik-kendi-isinizde-patron-gibi-misiniz-yoksa-cal-san-gibi-mi.

Sonra geçen yazımda da hedeflerin gerçekleşebilmesi için pozitif duygu ile yüklü olunması gerektiğini söylemiştim. Hedeflerin adını koymak kolay da pozitif duyguyu ilişkilendirmek o kadar kolay değil. Hepimizin işlerimizi yönetirken farkında olmadan edindiğimiz olumsuz duygular deneyimlerimize hakim oluyor. Ama ne demişler, “Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp”. İşletme yönetimi bilmecesi çözüldü! Gerçekten de içinizdeki teknisyene “bi dur!” deyip “girişimci tutumu”na (entrepreneurial attitude) geçiş yapabilirsiniz (girişken kişi ile girişimci kişiyi ayırt etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum).

Bugün de size yine kendi işinin esiri olmaktan kurtulmanın başka bir yönünden bahsedeceğim. İşinizi büyütmeye çalışmak zordur. İşletmenizi yönetirken çoğu zaman kendinizi “karanlıkta el yordamı ile yönünüzü bulmaya çalışıyor” gibi hissedebilirsiniz. Ancak aşağıda vereceğim özgürlük formülü, büyüme yolundaki tüm işletmeler için – ve kendi işinin esiri olmaktan kurtulmak isteyen tüm patronlar için – geçerlidir.

1. Adım: KURULUŞ – Bu aşama, pazarınıza ilk giriş yaptığınız yani çok bilinmeyenli bir denklemle karşılaştığınız aşamadır. Bir sonraki adıma başarılı bir geçiş yapmak için sürdürülebilir niş bir pazar oluşturmalısınız. Ayrıca karlılığınızı artırmak için işinizin çalışma prototipini ve iş yapma modelinizi de geliştirmiş olmalısınız. Maalesef iş kuranların çoğu aslında teknisyen olduğu için bu aşamayı hızlı geçmekteler, iş modelini kurgulamadan işi yapmaya başladıkları için özellikle finansal olarak baştan itibaren zorlanmaktalar. Üstelik birkaç yıl zorluk çekmek normal kabul edilmekte, ancak böyle olması gerekmiyor.

2. Adım: KARMAŞA – Eğer bu aşamaya zorlanarak geldiyseniz hiç de iç açıcı olmayan nakit akışı tablosu ile karşı karşıyasınızdır. Bunu ancak yoğun yatırım yapmaya devam ederek aşabilirsiniz. Ayrıca büyümeye devam etmek için çılgınca marka bilinci oluşturmalısınız. Böylece büyüyebilir, kısa sürede iyi bir pazar payı yakalayabilirsiniz. Ne yazık ki, işletmelerin sadece küçük bir yüzdesi bu adımı başarı ile geçer. Özgür Kaşifler olarak işletme sahiplerinin çoğuyla bu aşamada tanışırız.

3. Adım: KONTROL – Operasyonunuzun nakit akışını istikrarlı ve düzenli olan bir duruma dönüştürdüğünüz zaman KONTROL aşamasındasınız. Size özgün iş modelinize göre iyi seçilmiş performans ölçütleri belirleyerek ve ölçümleriniz sayesinde sistemlerinize ince ayar yaparak bunu sağlayabilirsiniz. Bu sizi 4. Adıma taşıyacaktır. Bu noktada aynı zamanda operasyonel istikrar da oturmuştur ve işin sahibi olarak siz rutinden özgürleşirsiniz. Ancak hala yönetim açısından işinizin başında olmalısınız.

4. Adım: REFAH – Bu adımda yapmanız gereken niş pazarınızdaki hakimiyetinizi güçlendirmek, tasarruflarınızı ve verimliliği optimize etmek. Böylece işletmenizi büyütmek için yatırım yapmaya ve borçlarınızı ödemeye devam edebilirsiniz. İşletme karlılığının istikrarlı olduğu bu noktaya ulaştığınızda artık meyveleri toplamaya başlayabilirsiniz.

5. Adım: ÖZGÜRLÜK – Bu aşamadaki bir işletme bütünüyle tamamlanmış sistemlere sahiptir ve insana dayalı değil, sistemlere dayalı bir işleyişi vardır. Ortaklıklar, satın almalar, ortak girişimler için işinizi büyütmeye kim devam edecek? Özgürlüğe yaklaşırken son eyleminiz; kendinizi kopyalamak! O halde güçlü bir liderlik temeli geliştirmelisiniz.

Bu seviyede artık ÖZGÜRSÜNÜZ! Hep düşlediğiniz hayatı yaşamak için daha çok zamana ve daha çok paraya sahipsiniz.

Özgürlüğe giden 5 adımın her biri için elzem olan birbirinden farklı uygulama stratejileri vardır ve bu her işletmenin kendi dinamiklerine göre önceliklendirilir. Sonraki yazılarımda bunlara birer birer, belki de ikişer üçer değinmeye çalışacağım. Bu arada özellikle merak ettiğiniz konular varsa lütfen aşağıdaki linkten bana iletiniz.

Subegüm Bulut

Özgür Kaşifler İşletme Koçluğu

Genel Müdür / Baş İşletme Koçu

www.ozgurkasifler.com

İşletmenizi büyütürken yaşadığınız her türlü sorunla ilgili sorularınızı aşağıdaki linkte bulunan formu kullanarak bana iletebilirsiniz:

http://www.zamanamerika.com/index.php/tr/2011-07-25-15-55-34 [1]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.