ÇOCUK PSİKOLOJİSİ- Doğal afetler çocuklara nasıl anlatılmalı?

ÇOCUK PSİKOLOJİSİ- Doğal afetler çocuklara nasıl anlatılmalı?

Soru: Sandy sonrası çocuğumda alışılmışın dışında korkular başladı. Doğal afetler çocuklara nasıl anlatılmalı?

 
Hafta başında Sandy kasırgası Doğu Amerika’da yaşayanların bir çoğunu maddi veya manevi şekilde mağdur etti. Doğal afetleri çocuklara anlatmak, onların ve bizlerin bu korkuların üstesinden gelmek uzun bir süreci gerektirebilir. Öncelikle eğer çocuklarınızda yaratıcı, büyük güç olarak anlattığınız Allah hakkında kötü bir izlenime sebep olmak istemiyorsanız, çocuklarınızın kasırga ‘nasıl oluyor?’ sorusuna, ‘Kasırgayı Allah yarattı’ şeklinde cevaplamayın. Çocuklarınıza bu durumu basit bir dille, “Rüzgar bazen çok hızlanabiliyor” ya da daha farklı basit bir şekilde açıklayabilirsiniz. Sonuçta çocuklarınız ‘neden, nasıl’ diye sorarken aslında kasırganın oluşumunun bilimsel bir açıklamasını değil, sizin onu koruduğunuzu bilmek istiyor. Deprem, kasırga gibi doğal afetler çocuklarda ve büyüklerde kalıcı korkulara yol açabilir.

Çocuğunuzun kasırga sonrası kalıcı korku edinmemesi için onu televizyondaki görüntülerden, aile ve arkadaş arasındaki kasırganın kötü sonuçları hakkındaki konuşmalardan uzak tutabilirsiniz. Elektrik kesintisi veya kasırgada ağaçlardaki sesten dolayı korkan küçük çocuklarınıza, “Korkulacak bir şey yok” gibi açıklamalarda bulunarak teselli etmeyin, özellikle kendiniz korkarken. Kasırga, şimşek, yıldırım sırasında çocuklarınız korkuyorsa onlara sarılın, onlara güven ve sıcaklık duygusu verin. Okul öncesi yaşındaki çocuklarınızda eğer kasırga geçtikten sonra da korku devam ediyorsa, çocuğunuzun yanında yatmasına ilk günlerde izin verebilirsiniz (en azından elektrik ya da gas-ısıtıcı gelene kadar). Fakat daha sonra çocuğunuzu yatağında, odasında uyumaya alıştırmak için eğer çocuk yalnız yatmak istemiyorsa, anne veya babadan birinin ona uyuyana kadar eşlik edeceğini ve sonra da ışığı açık bırakacağını söyleyerek uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sürecin ne kadar devam edeceği çocuğa, yaşına, cinsiyetine, kardeşinin veya büyüğünün olup olmamasına göre değişebilir. Fakat bu süreci aylarca, yıllarca uzatmak çocuğunuzun korkusunu da körükleyebilir. Devrilen ağaçlar yollardan kalktığında, okullar açılıp hayat tamamen normale döndükten sonra bu süreci bitirmeye çalışılmalıdır.

Sandy kasırgası sonrası sadece elektrik, gaz kesintisi dışında evi, arabası zarar gören aileler ise, öncelikle çocuklarına “Arabamız zarar gördü ama biz beraberiz. Bu ev ve araba da bizim eşyamızdı. Nasıl senin en sevdiğin oyuncak kırılıyorsa, bizim arabamız da zarar gördü” gibi bir açıklamada bulunabilir. Bu tip bir açıklama, küçük çocuklar için yeterli olacaktır. Kasırgayı siz ne kadar stres yapar, ne kadar abartırsanız çocuğunuz bundan o kadar fazla etkilenecektir. Kasırga gibi önceden bilinen doğal afetlerde, aileler maddi hazırlığı önceden yapıyorlar ve bu durumu kasırga yaklaşırken “Birazdan çok rüzgar olacak ama korkma, Allah’a dua et o seni ve bizi korusun. Hem biz de buradayız, yanındayız, bir şey olmayacak” şeklinde çocuklar önceden hazırlanabilir.Eğer maddi zarara uğramadıysanız ve etrafınızdakiler uğradıysa, onlara yardım ederek, evinizi, sofranızı açarak onlara destek olabilirsiniz Bu destek oluşunuza şahit olan çocuğunuz, yardımlaşma, birbirine destek olma kavramlarını öğrenip tecrübe etmiş olur.

Kasırgadan etkilenen herkese geçmiş olsun.
 

Preferences

§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0

=
Backspace

Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]

Return

capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;

shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift

English

Deutsch

Español

Français

Italiano

Português

Русский

alt

alt

Preferences

Write a comment

2 Comments

  1. Omer Fidan November 2, 16:39

    Tesekkur ederiz super bi yazi olmus

  2. mustafa kaya November 3, 22:22

    Cok guzel bir haber. Roportaji yapanlara tesekkurler! Boyle gundemin nabzini yakalayan habercilik takdiri hak ediyor.

Only registered users can comment.