Obama ve Bush’dan birlik mesajı

Obama ve Bush’dan birlik mesajı

Dallas’da beş polis memurunun öldürülmesinin ardından 5 gün geçti. Bugün ABD Başkanı Barack Obama ve eski Başkan George W. Bush’un katıldığı bir anma töreni yapıldı.

Tören öncesi ölen polisler hakkında daha fazla bilgi de açığa çıktı. Brent Thompson yeni evlenmişti, Lorne Ahrens her zaman gülümserdi, Patrick Zamarripa babaydı, Michael Krol’un çocukluk hayali baba olmaktı, Michael Smith eski bir özel kuvvetler askeri ve aile babasıydı.

Alton Sterling’in Louisiana’da ve Philando Castile’in Minnesota’da polis tarafından ateş edilerek öldürülmesinin görüntülerinin sosyal medyaya düşmesinden sonra ülke çapında başlayan protestoların Dallas şehrinde yapılanında bu beş polis öldürülmüştü.

Eski bir asker olan Micah Johnson polisleri tüfekle öldürmüş, ardından sıkıştırıldığı otoparkta polis tarafından öldürülmüştü.

Bu saldırı sırasında ölen ve yaralanan polis memurlarının ailesi, yaralanan siviller ve Dallas polisi anma töreninde bir araya geldi.

Törende konuşan ABD Başkanı Obama, Dallas polisinin pek çok hayatı kurtardığını, saldırı anında inanılmaz bir iş çıkardıklarını söyledi.

Obama, “Bu polis memurları ve aileleri, tıpkı tüm ülkedekiler gibi kendilerinden daha büyük bir sadakati temsil ediyorlardı. Bunun ödülü ise kanunların Amerika’nın hayatı için ne kadar önemli olduğunu bir kere anlamamız ile geldi. Kanunu korumak oldukça zor bir iş, bu ülkede bile. Bizim sokaklarda askerlerimiz, militanlarımız yok. Onun yerine bizim kamu görevi yapan polislerimiz var. Ve onların beşi bizden alındı” dedi.

Son zamanlarda ABD genelinde yaşanan gerilimin aşılabilmesi için herkesi sorumlu davranmaya çağıran Obama, “Umutsuzluğu reddetmek ve düşünüldüğü kadar bölünmediğimizi vurgulamak için buradayım”şeklinde konuştu.

Emniyet Müdür Brown’un polis ile azınlık grubları arasındaki büyük gerginlik olduğu görüşe temas eden Başkan Obama “Çünkü polisden çok şey yapmasını bekliyoruz ama kendimize çok az şey söylüyoruz. Toplum olarak, az yatırım yapılan okulları tercih ediyoruz. Yoksulluğun artmasına izin veriyoruz, geri kalan çevremizin istihdam sağlamasına olanak vermiyoruz. Uyuşturucu tedavisi ve akıl sağlığı programlarına yatırım yapmıyoruz. Toplumun içine çok sayıda silah sokarak, gençlerin, ellerine bilgisayar ve kitap vermemiz yerine kolay bir şekilde silah almalarına imkan veriyoruz. Sonra polise sosyal hizmet uzmanı, aile, öğretmen, uyuşturucu madde danışmanı olduklarını söylüyoruz. Daha sonra polisin bütün çevredikleri ne olursa olsun, herhangi bir politik sorun ve problem çıkartmadan kontrol etmesini söylüyoruz. Barışımıza zarar verecek hata yapma diyoruz. Sonra  peryodik olarak gerginlik taşınca, şaşırmış gibi yapıyoruz.”eleştirisinde bulundu.

Obama, bunların doğru olduğunu bildiklerini ancak bunların konuşulmaması halinde bu tehlikeli döngünün asla kırılamayacağını söyledi. Obama’nın konuşması uzun süre ayakta alkışlandı. 

Eski Teksas Valisi ve başkanlardan Bush ise ülkede sanki herkesi birleştirmek yerine karşı karşıya getirmek isteyen bir güç olduğunu belirtti. Bush, “Tartışmalar çok kolay kavgaya dönüyor. Bazen karşı tarafın en kötü örneklerini görüp, onları yargılarken kendimizin en iyi halini karşılarına koyuyoruz” dedi.

Anma töreni halka kapalı yapıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.