‘Filin odada olmadığı’ tartışmanın hedefinde Cruz vardı

‘Filin odada olmadığı’ tartışmanın hedefinde Cruz vardı

Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylarının Iowa önseçiminden önce son kez kozlarını paylaştığı tartışma programına adaylık yarışının favori ismi Donald Trump katılmadı.

Tartışma programının açılışında programın moderatörü ‘‘Fil odada yok’’ diyerek Trump’ın katılmadığını imalı olarak dile getirdi. Trump’dan sonra adaylık yarışını anketlere göre ikinci sırada sürdüren Teksas Senatörü Ted Cruz ilk konuşmayı yapan kişi oldu. Cruz, ‘‘Öncelikle şunu söyleyeyim, ben manyağım. Ve sahnede bulunan herkez aptal, şişman, çirkin ve Ben (Carson’u söylüyor) sen de çok kötü cerrahsın. Şimdi Donald Trump kısmını tamamlamış olduk’’ diyerek güçlü rakibini eleştirdi.

Başkan aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio da 2016 başkanlık seçiminin ‘‘Donald Trump’tan ibaret değil’’ diyerek rakibini yerdi.

Ekonomiden teröre, vergiden göçmenlik konularına kadar birçok ülke meselesinin gündeme geldiği tartışmanın yine merkezinde Demokrat Parti’nin güçlü başkan aday adayı Hillary Clinton ile IŞİD ve ‘radikal İslam’ konuları yer aldı.

Daha önceki tartışma programları gibi dün akşamki de aynı prosüdürde gerçekleştirildi. Akşam üstü ilk olarak anket ortalamalarında düşük destek alan 3 başkan aday adayı sahne aldı. İkinci derecedeki öneme sahip olan bu tartışma programına Pennsylvania eski senaötrü Rick Santorum, Arkansas eski valisi Mike Huckabee, eski CEO Carly Fiorina ile Virginia eski valisi Jim Gilmore katıldı.

Doğu bölgesi saati ile 21:00 de başlayan asıl tartışma programına ise Cruz, Rubio dışında Kentucky Senatörü Rand Paul, Florida eski valisi Jeb Bush, emekli doktor Ben Carson, New Jersey Valisi Chris Christie ile  Ohio Valisi John Kasich yer aldı.

Trump’ın tartışma programında olmamasına Jeb Bush’da tepki gösterdi. Bush, “Donald Trump’ı bir anlamda özledik. Benim için Teddy (oyuncak) ayı idi’’ diyerek rakibi ile dalga geçti. 

Tartışmanın başladığı saatte ünlü milyarder Trump’da programın yapıldığı yere bir kilometre kadar uzakta bulunan Drake Üniversitesi’nde seçim kampanyasına bağış yardımı toplantısına katıldı. Trump’ın tartışma programına katılmama nedeni ise tartışmayı yayınlayan Fox News’e olan tepkisinden kaynaklandı. Trump, tartışmanın moderatörlerinden ve Fox News’in ünlü haber sunucularından Megyn Kelly’in tartışmanın moderatörlerinden olmasını istemiyordu. Bu isteğine Fox News olumsuz cevap verince Trump’ta tarışma programına katılmadı.

Muhafazakar partinin en güçlü başkan aday adayı tartışmada yer almayınca diğer aday adayları bu defa ikinci güçlü durumdaki Cruz’a yüklendi. Programın moderatörlerinin de bireysel tartışmalara kapı aralayan sorular sorması üzerine Cruz, ‘‘Bu şekilde sormaya ve sahnede bulunan herkesin bana saldırmaya devam etmesi durumunda ben kürsüden çekileceğim. Burada birbirimize saldırmak için değil ülke adına planlarımızı tartışmaya gelmiş olmalıyız’’ diye çıkıştı.

Chris Christie, Marco Rubio, Jeb Bush, Ted Cruz

EN ÇOK KULLANILAN KELİMELER ”IŞİD, İSLAM, TERÖR” OLDU

Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim çalışmaları kapsamında yedincisi düzenlenen tartışma programı da öncekileri gibi en çok IŞİD terörü ile ‘İslami terör’’ veya ‘‘radikal İslami terör’’ kavramları üzerinde duruldu. 

Sahnede bulunan başkan aday adaylarından hiçbiri İslam ile terör kavramını yan yana kullanmaktan kaçınmadı.

İslam dininin terör ile sık sık anıldığı programda Demokrat başkan aday adayı ve eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’da hedef tahtasına oturtulan isim oldu.

Muhafazakar partili adayların üzerinde çokça konuştuğu bir konuda kaçak göçmen ve bu insanlara yasal hak tanınıp tanınmaması konusunda oldu. Cruz ile Rubio’nun daha önceki yıllarda kaçak göçmenler için dile getirdikleri açıklamalar ekranlara getirildi. Her iki başkan aday adayının da daha önce savundukları kaçak göçmenlere af ve yasallık kazandırılması politikalarında bugün öne sürdükleri tezin aksine olduğu görüldü. Cruz ile Rubio, geçmişte söyledikleri ile bugün söylediklerinin çelişmesine kaçak cevaplar vererek gidermeye çalıştı.

Rubio, başkan olması durumunda ABD’ye neden, niçin geleceğini bilmedikleri kimselere vize verilmeyeceği sözü verirken, kendisinin kaçak göçmenler için genel aftı savunmadığını ileri sürdü. Cruz ise Rubio’nun senatörlük seçimlerinde kaçak göçmenlere genel af vaadinde bulunduğunu dile getirdi. Rubio, ‘‘Bu Cruz’un seçim kampanyasının yalanlarından birisi. Ben böyle bir vaatte bulunmadım’’ diye kendisini savundu.

Önceki tartışma programlarına göre sönük geçen Iowa eyaletindeki son başkan aday adayları tartışma programında Trump’ın yokluğu hissedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.