Bugün 130 bin ton havaii fişek atılacak

Bugün 130 bin ton havaii fişek atılacak

4 Temmuz “Bağımsızlık” günü Amerika’nın kasabalarından şehirlerine hemen her yerde farklı etkinliklerle kutlanıyor. Ancak 4 Temmuz’un sembolü olan havaii fişek, bayrak, sosisli sandviç için Amerikalılar servet harcıyor.

4 Temmuz Amerika’da resmi tatil. Ülkenin bağımsızlığını kutlaması yurt içinde ve dışındaki ABD elçiliklerinde kutlanıyor. Bu kutlamalar ne askeri ne de devlet erkanı ile yapılan resmi geçit törenlerinden oluşmuyor. Halk ve yerel yönetimlerin inisiyatifinde gerçekleştirilen etkinlik ve kutlamalar en fazla havaii fişek, sosisli sandviç yeme yarışı, ABD bayrağı ve mangal partileri ile akıllarda yer etmiş durumda. 

Bugün Amerikalılar havaii fişek gösterileri ile yiyeceğe kelimenin tam anlamı ile servet harcayacak. Amerika genelinde bugün 130 bin ton havaii fişek ile gökyüzü aydınlatılacak. Verilecek mangal partileri için ise 7 milyar dolara yakın para harcanacak.

BAYRAK

 Havaii fişek ve mangal partilileri dışında bugün Amerikalılar, Çin’de hazırlanan bayrakları için milyonlarca dolar veriyor.

Bağımsızlık kutlamasının sembollerinden olan ABD bayrağı için bu yıl Amerikan halkı Çin’e 4 milyon 300 bin dolar para ödedi. Bayrakları Çin’de yapılıp gelen ABD’lilerin yüzde 63.9’unun geçen yıl veya ondan önceki senelerde ellerinde kalan bayrakları kullanacakları tahmin ediyor.

YİYECEK

4 Temmuz resmi tatil olması nedeni ile birçok insanın ailesi veya arkadaşları ile zaman geçirebileceği anlamına geldiğinden, Amerikalılar bu günü verdikleri partilerle değerlendiriyor. Özellikle de mangal partisi 4 Temmuz’un, ABD’liler için vazgeçilmezlerinden. Ulusal Perakende Federasyonu çalışmasına göre Amerikalıların yüzde 64.5’i 4 Temmuz’u piknik veya mangal partisine katılarak kutluyor.  

Mangal, piknik türü etkinliklerde Amerikalıların harcayacağı para bu sene 6 milyar 770 milyon dolar civarında olması öngörülüyor.

4 Temmuz’un sembollerinden birisi hali genel diğer olay ise “Ulusal Hot Dog Ayı” kapsamında yapılan New York’taki “Sosisli Sandaviç” yeme yarışı. Bu etkinlik onlarca televizyon kanalından canlı yayınlanıyor ve ülkede bir gün süre ile en çok konuşulan konulardan birisi oluyor. ABD’de yıllık sosis (Hot Dog) üretimi 155 milyon adet. Bunun 20 milyonu ise bugün tüketiliyor.  

HAVAİİ FİŞEK

4 Temmuz kutlamaları içinde en fazla ses getiren ve beklenilen etkinliği havaii fişek gösterileri. Özellikle de New York’ta yapılanı.

Bu sene Amerikalılar 4 Temmuz kutlaması nedeni ile gökyüzüne 130 bin ton havaii fişek salacak.

“American Pyrotechnics Association”ın yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde bugün 130 bin ton havaii fişek patlatılacak. Bunların 118 bin tonu sıradan halk tarafından kutlamalar için kullanılacak. Havii fişekler için Amerikalılar bir milyar 90 milyon dolar harcama yaptı.

Havii fişek kutlamaların en sıkıntılı tarafı her yıl onlarca insanın bu olaydan dolayı yaralanması. 4 Temmuz’da o kadar çok insan havaii fişek kutlamaları nedeni ile yaralanıyor ki bir ay içindeki toplam yaralanma olaylarının yüzde 67’si havaii fişek nedeni ile yaşanıyor.

Havii fişek gösterilerinde ortalama her yıl 690 insan hastanelerin acil servislerine getiriliyor. Yine ortalama her sene 7 insan havii fişek gösterilerinde aldıkları yaralar neticesinde yaşamını yitiriyor.  

Alınan tedbirler sayesinde havaii fişekten yaralanma hadiseleri her geçen yıl daha da azılıyor. Geçen sene yaşanılan yaralanma olayları 2000 yılı ile kıyas edildiğinde yüzde 42 oranında azaldığı görülüyor. Üstelik geçen yıl 130 bin tona yakın, 2000 senesinde ise 80 bin ton havaii fişeke harcanmıştı.

EN BÜYÜK GÖSTERİ NEW YORK’TA

Havii fişek gösterilerinin en büyüğü her yıl olduğu gibi bugün de New York’ta yapılacak. Macy’s mağazalarının sponsorluğunda gerçekleştirilen 4 Temmuz havaii fişek gösterisi bu yıl 40. yaş gününü de kutlayacak.

New York’ta gerçekleştirilen havaii fişek gösterilerini bugün 3 milyon insanın katılarak izlemesi bekleniyor. NBC televizyon kanalından yapılacak canlı yayını ise 15 milyon civarında Amerikan halkının izleyeceği öngörülüyor.

Bu sene “East River” Nehri üzerinde 6 gemi üzerinden atılacak havaii fişeklerle gösteri yapılacak.

Macy’s mağazaların sağladığı maddi destek ile yapılan gösteride 40 bin adet havaii fişek atılacak.  Bu havii fişekler için 5 bin kilodan fazla karabarut kullanılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.