Güney Kore’de iktidar partisi resmen bölündü

Güney Kore’de iktidar partisi resmen bölündü

Choi Skandalı’nın çalkaladığı Güney Kore siyasetinde her gün yeni şeyler yaşanıyor.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin Saenuri Partisi, skandalla beraber tartışmaların gündemi oturdu. Partideki bir çok üst düzey isim, skandalla beraber Park’ın görevinden azl edilmesinde açıktan destek vermişti.

Meclisteki oylamada ise Saenuri’den 62 vekil Park’ın görevden alınmasına “evet” oyu kullanmıştı.

Oylamanın sonuçlarından sonra Saenuri Partisi’nde beklenilenin üstünde fire verilmesi, partiyi bölünmenin eşiğine getirdi. 2016’nın son günlerinde ise partiden toplu istifalar yaşandı.

Bu hafta ise Seanuri Partisinden istifa eden vekiller Doğru (Barın) Parti’yi kurdu. Mecliste kendi gruplarını kuran Doğru Parti’nin ilerleyen süreçte Saenuri’den daha fazla vekil koparacağı ön görülüyor.

Doğru Parti’nin doğması ile meclisteki koltuk dengesinde de büyük bir değişme oldu. 127 koltukla birinci olan Saenuri Partisi 97 vekili ile ikinci sıraya düştü. 121 koltuğa sahip ana muhalefet partisi Birlikte Demokrat Parti ise mecliste birinci oldu.

Halkın Partisi 38 koltukla üçüncü, Doğru Parti 30 koltukla dördüncü, aşırı solu temsil eden Adalet Partisi ise 6 vekille beşinci parti. 300 koltuğun bulunduğu Kore Meclisi’nde 8 vekil ise bağımsız.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.