Lewinsky cehennemde kendine yer mi hazırlıyor?

Günümüzde sık sık aldatma habeleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Politikacılar, dünya liderleri, ünlü aktörler, hatta belki şahsen tanıdığımız kimseler, iğrenç bir ilişkinin parçası olabiliyor. John Edwards, Anthony Weiner, Donald Sterling ya da Arnold Schwarzenegger’ın akıllara sığmayan ihanet hikayelerinden sonra, yeni bir aldatma haberi artık bir süpriz değil!

Süpriz olmasa da bu hikayelere ve kahramanlarına halkın ilgisi büyük. İşte, bugünlerde buna tekrar tanık oluyoruz. 16 yıl ortadan kaybolduktan sonra, geçen haftadan beri Monica Lewinsky yine kamu oyunun karşısında. Görünüşe bakılırsa bu kez hayırlı bir sebeple!

Eski Beyaz Saray stajeri, Philadelphia’da Forbes’ın Zirve 30 toplantısında sahnedeydi. Şimdi Twitter’da da kitlesiyle buluşuyor! Sadece bir haftada takipçi sayısı 77,100’ü aştı bile. Hem de yalnızca 4 tweet ile… Üstelik, Lewinsky birden bire yazar bile oldu ve Vanity Fair için yazmaya başladı.

Lewinskyi’nin, Forbes’ın Zirve 30 konuşmasında ve Vanity Fair’deki yazısında değindiği iki ortak nokta vardı. Biri henüz sosyal medya yokken internette bir gecede nasıl kurban eldilği, diğeri de Tyler Clementi adlı gencin çevrimiçi tacize (cyber bullying) karşı koyamayarak nasıl hayatına son verdiği…

Geçen pazartesi yapılan toplantıda Lewinsky, “Kendi halinde bir insanken sadece bir gecede uluslar arası kamoyunda tanınan ve aşağılanan birine dönüştüm. Bu sabrımı taşırdı. İnternetin ilk kurbanı benim.” diyordu ve ekliyordu: “Hikayemin en karanlık anlarını anlatarak başkalarına ilham verip internet tacizlerine kurban gitmemeleri için onlara destek olacağım.”

Bu koşullar altında Lewinsky’nin samimiyetine inanmak zor. Mesela Clementi olayını, şimdi gündeme taşıması garip değil mi? Erkek arkadaşı ile öpüşme fotoraflarının internete sızmasının ardından yaşadığı sanal tacize dayanamayarak üzüntüsünden intihar eden bu gencin ölümünün üzerinden 4 koca sene geçti. Lewinsky onu anmak için neden bu kadar bekledi?

Öte yandan, insan ‘gerçekten değiştiğimi acaba?’ diye sormadan edemiyor. Vanity Fair’deki yazısında “Geçmişimin ve başkalarının geleceğinin etrafında, ayak parmaklarımın ucunda yürümekten bıktım. Hikayeme farklı bir son vermek istiyorum. Sonunda başımı utançla gömdüğüm yerden çıkarıp tecrübelerimi paylaşarak geçmişime bir anlam kazandırmak istiyorum” diyor. Aslında, görünen o ki, tam da dediğini yapıyor…

Onun onur kırıcı geçmişleriyle yüzleşebilmesi ve başı dik insan içine çıkabilmesi olağanüstü bir cesaret gerektirir! 16 yıllık bir utancı sırtlamak kolay olmasa gerek… Ama “her şerde bir hayır var” deriz ya… Belki Lewinsky gerçekten bu zorluğu göğüslerken bir içsel değişim yaşadı ve edindiği bu zenginliği kendisiyle benzer tecrübeler yaşayanlara bir şifa olarak sunmak istiyor. Aslında gerçekten de internet kurbanlarının derdine deva olabilecek, onları cesaretlendirebilecek, acılarını dindirebilecek bir şifaya sahip.

Diğer yandan tüm bunlara seyirci kalmak Hillary Clinton için çok zor olmalı. Lewinsky’yi kurban olarak görüp Clinton ailesinin onunla bir oyuncak gibi oynadığını düşünenler aslında bu olayda asıl kurbanın kim olduğunu tekrar düşünmeli. Kim kocasının aldatma hikayesinin tüm detaylarını defalarca televizyonda yayınlandığına ve kendilerine ait tüm mahrem konuların ortalığa saçıldığına tanık olmak ister? Yıllar sonra eski defterleri kendi arzusuyla açtığına göre, Lewinsky’nin kurbanı oynamaya pek de hakkı yokken Hillary Clinton’ın da bu kötü olayı ardında bırakıp artık kendi politik kimliğiyle eşinden bağımsız anılması en doğal hakkı.

Bir çokları Lewinky’nin, 2016 seçimlerinde başkan adaylığı kesin görünen Hillary Clinton’ı yıpratmak için Cumhuriyetçiler tarafından parayla tutulduğu görüşünde. Aslında Lewinsky böyle birden bire ortaya çıkmamış olsaydı da, Bill Clinton’ın sadakatsızlığı bu seçim kampanyası sürecinde gündeme gelecekti. O yüzden konunun şimdi açılıp seçimlere kadar eskimesi belki de Hillary Clington için bir avantaj olabilir.

ABD Eski Dış İşleri Bakanı Madeleine Albright ‘cehendemde birbirine yardım etmeyen kadınlar için ayrı bir bölüm olacak’ diyor. Acaba birbirine kasti şekilde engel olmaya çalışan kadınlar için ne derdi bilmem! Lewinsky’nin bıçak sırtında yürüdüğünün farkında olması lazım. Bir gecede internette hayatı kararmış bir mağdur olarak benzer tecrübeler yaşayanlara gerçekten yardımcı olmak istiyorsa, bir başka kadını da kendisinin mağdur etmeyeceğinden emin olması lazım.

Belki de bu, Lewinsky’nin üzerine yapışan “o kadın”ı ardında bırakıp iyi bir kadına yürümesi için en büyük şansı!

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.