ABD, Suriye’ye müdahalede kararlı

ABD, Suriye’ye müdahalede kararlı

Başkan Barack Obama Suriye’ye askeri müdahale konusunda henüz nihai kararını vermediğini söylemekle birlikte gerek kendisinin gerek Dışişleri Bakanı John Kerry’nin son açıklamaları, Washington’un Suriye’de insanlığa karşı işlenen suçu askeri metotla cezalandırmakta kararlı olduğunu gösteriyor.

Başkan Obama, Beyaz Saray’da bir yabancı delegasyonu konuk ederken yaptığı açıklamada Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak uluslararası normları ihlal etmesinin ‘tüm dünyaya meydan okuma’ olduğunu belirterek muhtemel bir operasyonun ahlaki, hukuki ve stratejik gerekçelerini ortaya koydu.

ABD başkanı Suriye’nin kimyasal silahlarının ‘İsrail, Türkiye ve Ürdün gibi dost ve müttefikleri tehdit etmesi’ni muhtemel müdahale gerekçeleri arasında saydı. Askeri güç kullanımı konusunda şüpheleri olan iç ve dış kamuoyunu teskin etmeye çalışan Obama, müdahalenin ‘sınırlı’ ve ‘dar kapsamlı’ olacağını vurguladı.

Obama’dan önce kameralar önüne geçerek uzun bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı John Kerry ise Amerikan istihbaratının kimyasal saldırı bulgularını paylaşırken, ‘Eğer bir diktatörün tüm uyarılara, tüm ahlaki anlayışlara karşı namussuzca kitle imha silahı kullanmasını görmezden gelirsek tarih bizi çok sert şekilde yargılayacaktır’ dedi. Kerry, müdahale için Birleşmiş Milletler soruşturmasının sonuçlanmasını da beklemeyeceklerini, zira BM kurallarına göre hazırlanacak raporda saldırının kim tarafından yapıldığını ortaya koyulamayacağını hatırlattı.

‘Bugün yapacağımız tercihin büyük sonuçları olacaktır’ diyen Kerry, ‘Bu bizim güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği için anlam taşıyor. İsrail için anlam taşıyor. Şam’ın sadece sert bir esinti kadar uzağındaki yakın dostlarımız Ürdün, Türkiye ve Lübnan için anlam taşıyor’ şeklinde konuştu.

ABD’nin bu insanlık suçunu tel’inde yalnız olmadığını ifade eden Kerry, Türkiye’nin saldırıdan rejimin sorumlu olduğu yönündeki açıklamasını da örnekleri arasında saydı.

Kerry, savaştan kendisinin de ‘yorgun’ olduğunu ancak müdahalenin ne Afganistan, ne Irak ne de Libya’ya benzeyeceğini, sınırlı kalacağını tekrarladı. Nihai çözümün siyasi ve diplomatik olduğunu da vurguladı.

Bulgularının bir kısmını kamuoyuyla paylaşan Amerikan istihbarat camiası, 21 Ağustos’ta Şam’da kimyasal saldırının gerçekleştiği ve arkasında Esed rejimi olduğunu ‘yüksek bir kesinlik’le belirlediklerini kaydettiler. Raporda rejim unsurlarının kimyasal saldırıya hazırlıkları ve sonrasında üstünü örtme çabalarının insani, teknolojik ve açık kaynaklara dayanılarak ortaya çıkarıldığı belirtildi.  Bakan Kerry, bu seferki istihbarat raporunun Irak savaşı öncesindekinden çok daha ‘dikkatli’ hazırlandığı ve o anın tekrarlanmayacağı teminatını verdi. Obama yönetimi raporun gizlilik dereceli nüshasını da Kongre’yle paylaşıyor.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.