Amerika’da alışveriş yaparak para kazanmanın yolları

Amerika’da alışveriş yaparak para kazanmanın yolları

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz, yapılan alışverişlerde para kazandıran bir uygulama olan Ibotta’ yı, yıllardır Amerika’da yaşayan ve açtığı “Arife Tarif Gerek” isimli yemek tarifleri bloğuyla bir Instagram fenomeni olan Nurdan Özarslan’a sorduk.

Tevazuu, nezaketi ve yardımseverliğiyle tanınan Özarslan, Türkiye’de özel eğitim öğretmeni iken evlenerek Amerika’ya yerleşen ve Amerika hayatına dair deneyimlerini, öğrendiklerini sabırla takipçileriyle paylaşan adeta bir yaşam koçu.

Öncelikle İbotta  nedir? 

Akıllı telefonunuza indirdiğinizde, listesinde var olan ürünlerden satın aldığınız takdirde üzerine size para veren bir uygulama.Bu uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın referans numarasını (Referral code) sisteme girerseniz, hem siz hem de kodu veren arkadaşınız yaptığınız alışverişten para kazanmış oluyor.

Peki nasıl kullanılır bu uygulama?

Yapmış olduğunuz kayıt işlemi için $10 kazanarak başlıyorsunuz. Size kodu veren arkadaşınız da 5 dolar kazanmış oluyor. Bu işlemden sonra artık sizin de bir referans kodunuz oluyor ve siz de arkadaşlarınızı davet ederek hem kendinize hem de onlara kazanç sağlamış oluyorsunuz. Arkadaslarınız da kayıt olduktan sonra onlarla bir takım oluyorsunuz ve takımınız için her ayın çeşitli bonusları oluyor. Mesela ekip olarak 20 dolarlık işlem yaparsanız  o ay ekstra 5 dolar kazanıyorsunuz. Bazen 10 dolar oluyor bu miktar. Aylık takım bonusları değişkenlik gösterdiği için takip etmek gerekiyor.

20 dolara ulaştığınız zaman kazanmış olduğunuz ilk parayı ister PayPal üzerinden isterseniz uygulamadaki çeşitli seçeneklerden biriyle harcayabiliyorsunuz. Eğer bu uygulamayı sürekli kullanmayı düşünüyorsanız paranızı alabilmek icin kasanızda minimum 20 dolar bulunması gerekiyor. Bu yüzden 20 dolarınız ilk biriktiği anda çekerseniz bir sonraki paranızı almak için 20 dolara ulaşmak için beklemeniz gerekir. Bu ayrıntıyı unutmayın.

Hangi alışverişlerde, ne tür mağazalarda işe yarar?

Mutfak alışverişinizin yanısıra, otomativ, bebek mağazaları, kıyafet satan mağazalar, elektronik malzemeler satan yerler, home depot gibi inşaat malzemeleri satan mağazalar, tatil zamanları geldiğinde uçak bileti, araba kiralama, otel rezervasyonlarınızda da kullanabileceğiniz bir uygulama bu.

Yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle:

1- Android market veya App store dan “ibotta” uygulamasını bulup indirmek.

2- Referans numarası varsa Referral Code kısmına yazmak. (Benim kodum “nnhvag” isteyen kullanabilir.)

4- Kişisel bilgilerinizi girdikten sonra kayıt işleminiz başarıyla gerçekleşti demektir.

5- Bonusunuz olan 10 doları  kazanmak için uygulmanın içine girip arama kısmından almayı düşündüğünüz ürünü aratabilirsiniz. Mesela birkaç gün önce çocuk bezi aldınız ve listede var mı bilmiyorsunuz, eğer varsa size zaten var olan marketleri listeliyor, yoksa listede çıkmıyor.

6- Almış olduğunuz ürünün listedeki marketlerden birinden alınmış olması gerekiyor. Mesela siz çocuk bezini lokal bir marketten aldınız bu ürünün bonusunu ibotta üzerinden genellikle alamıyorsunuz. Sistemde Amerika genelinde yaygın olan bilindik marketler var. Ibotta genellikle lokal kesimden ziyade Amerika genelinde yaygın olan mağazalara hitap ediyor.

Bir örnek verebilir misiniz?

Mesela Target’dan almış olun bebek bezini ve almış olduğunuz ürün Target listesinde zaten var olsun. Önce size kısa bir video izlettiriyor, bazen anket tarzı bir soru soruyor, bazen bilgilendirici kisa bir bilgi veriyor. Soru sorduğunda bilemezseniz sorun yok, doğru şıkkı bulana kadar aynı soruyu sormaya devam ediyor. Hepsi çok basit düzeyde. Soruyu bilirseniz kilidi çözmüş oluyorsunuz ve işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Peki nasıl?

Almış olduğunuz ürünün listedekiyle aynısı olması önemli. Bu yüzden listedeki ürünle aynı olup olmadığını anlamak için barkodunu uygulamaya okutuyorsunuz, eğer aynısıysa kabul edildiğine dair yeşil renkli bir onay edildi işareti çıkıyor. Eğer onay olmazsa neden olmadığını ürünün detayları kısmından inceleyebilirsiniz.

Ürün onaylandıktan sonra sıra fişin fotoğrafını çekmekte. Almış olduğunuz ürünün işlemini 1 hafta içinde yapmanız gerekiyor yoksa ürün sistem açısından artık geçersiz oluyor. Fişin fotoğrafını çekerken de zaten size ne zamana kadar kullanabileceğinizi söylüyor. Fişinizin de resmini çektikten sonra görev tamamlanmış oluyor. Paranızın kasaya yatması için 24 saat beklemeniz gerekiyor. Çoğu zaman 10 dk içinde paranızı hesabınıza aktarıyorlar.

SÜT, YUMURTA, BEBEK BEZİ, DOMATES

Ben en cok bu uygulamayı süt, yumurta, muz, domates, soğan, bebek bezinde kullanıyorum.

Mesela o gün Walmart’a gideceksiniz diyelim. Uygulamanın “Grocery” kısmından Walmart seçeneğini tıklayıp hangi ürünler var diye bakabilirsiniz. Almayı düşündüğünüz ürünler varsa onları shopping listesinde ibotta icin işaretleyip eve geldiğinizde fişinizi ekleyebilirsiniz.

İlk referans puanınızı hemen kazanmak icin, “Referral code”unuzu eşinize veya ev arkadaşınıza ya da komşunuza gönderin. Ona ilk alışverişini eklemesi için almış olduğunuz fişi verin. Mesela muz aldınız, muzdan 25 cent kazanacaksınız ama o fişi arkadaşınıza verirseniz arkadaşınIz 10 sizde 5 dolar kazanmış olacaksınız bunu unutmayın. Arkadaşınız veya eşiniz fişini ekleyince kazanmış olduğunuz bonus para hesabınıza aktarılmış oluyor. Bunun yanında Facebook, Twitter, mail veya kısa mesaj yoluyla arkadaşlarınıza bu uygulmayı tavsiye edebilir, siz de referans bonus kazanabilirsiniz.

Bütün bunları okuyunca kulağa biraz zor ve yorucu geliyor. Hakikaten bu uygulamayı kullanmaya değer buluyor musunuz?

Evet ilk başta karışık gelebilir. “Çok uğraştırıcı” diyebilirsiniz ama inanın damlaya damlaya göl oluyor. Ben bu zamana kadar hiç üzerine düşmediğim halde hiç de azımsanmayacak miktarlar kazandım. Üzerine düşmedim çünkü ya fişimi kaybettim ya da ürünün kutusunu atmış oldum barkodunu okutamadım. Biraz zaman ayırılabilirse çok daha fazla kazanç sağlanabileceğini söyleyebilirim.

Eğer ürünlerden kazanacağınız bonus paralar sizi cezbetmiyorsa o zaman arkadaşlarınızı kayıt etmek için ugraşın. Kişi başı 5 dolar bence cezbedici. Uygulamanın nasıl kullanıldığını daha detaylı anlamak isterseniz Youtube’da yer alan ‘ibotta ugulaması nasıl kullanılır’ başlıklı videoları izleyebilirsiniz.

Herşeyin başı tabi ki emek. Emeksiz yemek olmaz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.