FED Başkanı Yellen: Faiz artışı için şartlar oluşuyor

FED Başkanı Yellen: Faiz artışı için şartlar oluşuyor

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, faiz artışının bu yıl içinde olabileceğini bunun için, şartların oluştuğu mesajını verdi.

Saatlik ücretlerin arttığını ve istihdamın güçlendiğine dikkat çeken Yellen, faiz artışının kademeli olacağını belirtti. Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde konuşan Yellen, herkesin merakla beklediği faiz artışı ile ilgili önemli açıklamarda bulundu. Kendi bakış açısına göre, yıl içinde faiz oranının artacağına dikkat çeken Fed başkanı “Bu yıl içinde, ilk adım olarak federal fon oranlarının artırılabilir. Para politikası normalleşmeye başlar.” dedi. Yellen, yatırımcılara, FED’in bu konuda agresif veya geç hareket etmeyeceği güvencesine dikkat çekti.

Ekonomi ve enflasyon seyrinin belirsiz olduğunu kaydeden Yellen, ekonomide beklenmeyen gelişmelerin, faiz artışını geçiktirebileceği veya ilk adımı hızlandırabileceği tespitinde bulundu.

Konuşmasında daha çok ABD ekonomisine odaklanan FED başkanı, ekonominin temel göstergelerinin sağlam olduğunu, dolar ve petrol fiyatlarının stabil hale gelmesi ile birlikte bu yıl ılımlı bir büyüme beklediğini kaydetti. İş gücü piyasasının iyileşme gösterdiğini ancak tam olarak toparlanmadığı uyarısını yapan Yellen, “Daha yüksek saatlik ücret demek, milletin tam zamanlı işe daha yakın olduğunu gösterir.” diye konuştu.

Yüzde 5.3 oranındaki işsizlik oranına rağmen Yellen, bu oranın hala ‘gevşek’ olduğuna vurgu yaptı. Enflasyon oranının ise FED’in hedeflediği yüzde 2’ye doğru yöneldiğini belirtti.

Çin piyasalarında yaşanan türbülansı gündeme getirmeyen Yellen, Yunanistan’da yaşananların hala sonuçlanmadığını söylemekle yetindi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.