Polonya mahkemesi Polanski’nin Amerika’ya iadesini reddetti

Polonya mahkemesi Polanski’nin Amerika’ya iadesini reddetti

Polonya mahkemesi Oscar ödüllü ünlü yönetmen Roman Polanski’nin Amerika’ya iadesi için yapılan müracaatı reddetti.

Yargıç Dariusz Mazur isteğin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Savcılık ise mahkemenin kararını yargıtaya taşıyacağını açıkladı.

Polanski 1978’de 13 yaşında bir kızla ilişkiye girdiği için ABD mahkemesi tarafından suçlu bulunmuştu. Ünlü yönetmen o zamandan beri Amerika’ya gitmiyor.

Fransa ve Polanya vatandaşlığı bulunan 82 yaşındaki ünlü yönetmen daha önce Fransa’dan istenmişti. Ancak Fransa kendi vatandaşlarını iade etmeme kararı aldığı için yapılan başvurular reddedilmişti.

Polanski geçen yıl İsviçre’de iken gözaltına alınmış ancak çıkarıldığı mahkeme ABD’ye iadesini reddetmişti.

Polonya’da film çekimi için bulunan yönetmen davanın bitmek üzere olmasından ve verilen karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Bu dava bana çok fazla zamana ve enerjiye maloldu ama artık bitiyor” diyen yönetmen bugünkü duruşmaya katılmadı.

Polonya’da doğan Roman Polanski 2. Dünya Savaşı sırasında Krakow’da bir gettoda yaşayıp hayatta kalmış ancak annesi Auschwitz’de ölmüştü.

Yönetmen Polonya’nın yetiştirdiği en büyük sanatçı olarak anılıyor.

Polonya’da iktidara yeni gelen muhafazakar parti ise Polanski’nin Amerika’ya iade edilmesi gerektiğini söylüyor. Şayet yargıtayda iade kabul edilirse son kararı Adalet Bakanlığı verecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.