Afrodit ve Dionysos, Kütahya’da ortaya çıktı

Afrodit ve Dionysos, Kütahya’da ortaya çıktı

2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilen 5 bin yıllık Aizanoi Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazılarda, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilenen “Afrodit” ile şarap tanrısı “Dionysos”a ait heykellerin baş kısımları gün yüzüne çıktı.

Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yapılan kazıların koordinatörü Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, heykel başlarını çaydaki kazı sırasında bulduklarını açıkladı.

Çaydaki kazı esnasında sürpriz buluntularla karşılaştıklarını söyleyen Coşkun, “Bunlar büyük boyutlu mermer heykellere ait başlardı. Bunlardan biri yaklaşık 50 santimetre yüksekliğindeki, aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen ‘Afrodit’ heykel başı.” şeklinde konuştu.

Coşkun şöyle devam etti: “Diğeri ise mitolojide şarap tanrısı olarak bilinen 45 santimetre yükseklikte ‘Dionysos’ heykel başı. Daha önceki çalışmalarımızda genellikle heykellerin gövdelerini tespit ederken açıkçası hiç baş bulamıyorduk. Bu heykel başlarıyla karşılaşmamız bizi oldukça sevindirdi.”

Afrodit ve Dionysos’a ait heykel başlarının Roma dönemindeki inanç sistemi konusunda bilgiler verdiğini dile getiren Coşkun şunları söyledi: “Antik Yunan tanrıları Afrodit ve Dionysos’un isim değiştirerek Roma döneminde de varlığını sürdürdüğünü biliyoruz. Antik Yunan’daki çok tanrılı kültürün Roma döneminde de önemini kaybetmeden uzunca süre var olduğunu göstermesi açısından bizim için önemli bulgular. Elde edilen bulgular, bölgede bir heykel atölyesi olabileceğini düşündürüyor.”