Oscar’da yeni dönem 2020’de başlıyor

Oscar’da yeni dönem 2020’de başlıyor

ABD’de Oscar Ödülleri’yle ilgili “ırkçılık” tartışmalarının büyümesinin ardından, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi yeni kararlar aldı.

1929 yılından bu yana akademi tarafından verilen Oscar Ödülleri’nde “beyaz”lardan yana ayrımcılık yapıldığına ilişkin yoğun eleştiriler, akademinin yapısında değişikliğe gitme kararı almasına neden oldu.

Akademi, Oscar’ın geleceğinin tehlikeye girmemesi için konuyu görüşmek üzere özel bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Oscar adaylarının belirlenmesindeki “oylama süreci, üyelik şartları ve yönetim yapısı” konuları ele alındı ve oybirliğiyle bu konuda değişiklik yapılmasına karar verildi.

Değişikliklerden en dikkat çekeni, yeni ve mevcut üyelerin oy verme haklarının her 10 yılda bir gözden geçirilmesi kararı oldu. Guvernörler kuruluna 3 yeni üye eklenirken, başkan tarafından belirlenecek bu üyelerin yönetim kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Bu yıldan itibaren her üyenin oy verme hakkı 10 yıl sürecek.

Yeni üye aktif olduğu sürece üyeliği devam edecek. 30 yıl boyunca oy verme hakkını sürdüren üye ömür boyu oy verebilecek. Oscar kazananlar ve ödüle aday olanlar da ömür boyu oy verme hakkına sahip olacak. Akademinin bir başka hedefi de karar alıcı yeni komitelerin kurulmasını sağlamak. Yeni üyeler konusunda da yeni stratejiler benimsenecek.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Başkanı Cheryl Boone Isaacs, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, yönetim ve oylamayla ilgili bu yeni önlemlerin bir değişim süreci başlatacağını belirtti. Isaacs, kararın bir amacının da 2020’ye kadar kadın ve farklı etnik gruplardan üye sayısını iki katına çıkarmak olduğunu kaydetti.

Özellikle son 2 yıldır siyahilerin Oscar’a aday olmadığı gerekçesiyle yoğun eleştiriler alan akademi, 2016 Oscar adaylarının açıklanmasının hemen ardından, “Oscar çok beyaz” anlamına gelen #OscarsSoWhite etiketiyle sosyal medya üzerinden protesto edildi.

Bu arada oyuncu Julie Delpy de yaptığı bir açıklamada Hollywood’da kadın olmanın siyahi olmaktan daha zor olduğunu söyleyerek tartışmalara yeni bir boyut getirdi.

Ünlü yönetmen Spike Lee, oyuncular Jada Pinkett Smith ve Will Smith bu yıl yapılacak olan Oscar törenini boykot ederek katılmayacaklarını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.