Neruda’nın ölümüyle ilgili tartışma sürüyor

Neruda’nın ölümüyle ilgili tartışma sürüyor

Şili, Nobel ödüllü şair Pablo Neruda’nın ölüm nedenini araştırmaya devam ediyor.

Şili İçişleri Bakanlığı hafta içi bildiri yayınlayarak, 1973’te yaşamını kaybeden Neruda’nın şüpheli ölümü için şu ifadeler yer verdi: “Şimdiye dek yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Pablo Neruda kalp yetmezliğinden değil, zehirlenme sonucu hayatını kaybetmiş.”

Uzmanların konuyu araştırmaya devam ettiğini kaydeden Bakanlık, yaşamı boyunca eserlerini siyasal ve sosyal konular üzerine oturtan Neruda’nın, 1973 Şili darbesinden birkaç gün sonra 69 yaşında ‘prostat kanserinden öldüğü’ açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Yaşamı boyunca mücadeleci siyasi kimliğiyle tanınan Neruda, 1970’da Şili başkanlığına aday gösterilmiş ancak daha sonra başkan seçilen sosyalist Salvador Allende’yi destekleyerek, Allende tarafından Şili’nin Fransa elçisi olarak görevlendirilmişti.

Nobel Ödülü’ne 1971’de değer görülen şair, bir yıl sonra sağlık sıkıntılarından ötürü ülkesine geri dönmüştü. Aynı yıl 1972 askeri darbesi yaşanmış ve ülkede 17 yıl sürecek General Pinochet iktidarı başlamıştı.

Neruda da, silahlı kuvvetlerin yönetime el koymasından sonra ülkesini terk ederek, muhalefetine devam etmek istemişti. Ne var ki, şair 69 yaşında aniden hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.