‘Kopya’ Mona Lisa rekor fiyata satıldı

‘Kopya’ Mona Lisa rekor fiyata satıldı

Sanat tarihinin başyapıtlarından, Leonardo da Vinci’nin eseri ‘Mona Lisa’nın bir replikası rekor fiyata alıcı buldu. 17’nci yüzyılda yapılan replika, Paris’te düzenlenen açık artırmada 552 bin 500 euro’ya (611 bin 950 dolar) satıldı.

Sotheby’s’in müzayedesinde görücüye çıkan eser, ilk verilen 70 bin euro’luk değerlemeden çok daha fazlasına, 552 bin 500 euro’ya (611 bin 950 dolar) satın alındı.

Önceki yıl Da Vinci’nin, Hazreti İsa’yı betimlediği “Salvator Mundi” adlı tablosunun 450 milyon dolarlık fiyatıyla, dünyada şimdiye dek bir açık artırmada satılan en pahalı sanat eseri olmasının ardından uzmanlar, Mona Lisa’nın açık artırmaya çıkması halinde ne kadara satılabileceğine dair tahminleriyle yeni bir tartışma başlatmıştı.

Çeşitli sanat tarihi uzmanlarına göre bu esere değer biçmek imkânsız. Sanat tarihçisi Pierre Blanchet, Mona Lisa’nın değerine ilişkin, “Böylesine mükemmel bir tablo için herhangi bir referans noktası belirlemek çok zor. Niçin 10 milyar dolar olmasın?” demişti.

Leonardo da Vinci’nin resmetmeye 1503 yılında başladığı gerçek “Mona Lisa” tablosu, 200 yıldan uzun bir zamandır Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Resimde Da Vinci’nin, Floransalı ipek tüccarı Francesco Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’yi tasvir ettiği düşünülüyor.