“Türkiye ve Rusya izolasyon tehlikesiyle karşı karşıya”

“Türkiye ve Rusya izolasyon tehlikesiyle karşı karşıya”

Fransa’nın en tanınmış ve saygın ekonomistlerinden Dominique Moisi, 120 bin tirajlı ekonomi ve finans gazetesi Les Echos’ta yayınladığı yorum yazısında, Türkiye ve Rusya’nın izolasyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

İngiltere’nin en eski ve prestijli okullarından King’s College London profesörlerinden olan ve Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde de (IFRI) danışmanlık görevi yürüten Moisi, ‘Rusya ve Türkiye, Avrupa’nın çevresindeki iki hasta ülke mi oldu?’ sorusunu yönelttiği yazısında, “Yüzyıllar boyunca Rus imparatorluğu Avrupa’nın hasta adamı Osmanlı’yı tehdit eden bir büyüme sergilemişti. Bugün iki eski imparatorluk benzer bir menfi süreçten muzdarip. Bu iki faktörü iki kelimeyle özetleyebiliriz: Putin ve Erdoğan. Rusya ve Türkiye’yi tehdit eden bu iki adamın otoriter eğilimleri ve çok fazla gücü ellerinde toplamış olmaları.” ifadelerini kullandı.

İki liderin ülkelerini Avrupa’dan uzaklaştırdığını savunan Dominique Moisi, “Sadece iktidarı kaybetme korkusu önceliklerini ve davranış biçimlerini köklü bir şekilde gözden geçirmelerine neden olabilir? Peki ama artık bunun için çok geç değil mi? Kendileri gibi düşünen danışmanlarla etrafı çevrilmiş ve gerçeklikten kopmuş bu iki lider artık bu gerçeklikten kaçış sürecinin mahkumu olmuş durumda. Haklarındaki eleştiriler ne kadar güçlenirse o kadar otistik bir davranış biçimi sergiliyorlar. Ne kadar koşulları zorlaşırsa o kadar kendilerini güçlü gösterme ihtiyacı hissediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yazar, iki ülkenin bir çöküşe doğru ilerlediğine de dikkat çekerken coğrafi konum itibariyle Türkiye’nin Rusya’ya göre daha şanslı olduğunu savundu. Moisi, “Erdoğan’ın Türkiyesi artık İslam ve demokrasinin birlikte yaşayabileceğini gösteren bir örnek olmayabilir. Arap Baharı’nın başındaki gibi artık Arap ülkeleri için de bir model değil. Ama Erdoğan’a rağmen Türkiye, Suudi Arabistan ve İran arasındaki mezhep savaşlarının göbeğindeki Ortadoğu denkleminin anahtar bir oyuncusu.” diye kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.