İranlı şairlere hapis ve kırbaç cezası

İranlı şairlere hapis ve kırbaç cezası

İranlı şairler Ekhtesari ve Moosavi’ye ‘Dinî değerlere hakaret’ten yıllarca hapis ve 99’ar kez kırbaçlanma cezası verildi.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN International, İranlı şairler Fatemeh Ekhtesari ve Mehdi Moosavi’nin 11,5 ve 9 yıl hapis ile ayrıca 99’ar kez kırbaç cezası aldığını duyurdu.

12 Ekim’de mahkeme kararı ile cezaları açıklanan şairlerin, “Kutsal değerlere hakaret ettikleri” gerekçesiyle cezalandırıldığı bildiriliyor.

PEN International, şairlerin ifade özgürlüğünün sağlanması ve derhal serbest bırakılması için İranlı yetkililer ve dinî lider Ali Hamaney’e gönderilmek üzere bir mektup yayınlayarak üyelerinden bu mektubu İran’a göndermelerini istedi.

Mektupta, İranlı şairlere verilen vahşi cezaların protesto edilmesi ve şairlerin yazdıkları şiirler yüzünden aldıkları cezaların kınanması, İranlı yetkililerin verilen cezaları iptal etmesi ve İran’da barışçı gösteri ve ifade özgürlüğü sebebiyle hapse atılan veya gözaltına alınan tüm şair ve yazarların serbest bırakılması ile İran’ın Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesine göre ifade özgürlüğü hakkını tanıması isteniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.