Zarrab’ın kefaletle bırakılması halinde kalacağı ev şimdiden kiralandı

Zarrab’ın kefaletle bırakılması halinde kalacağı ev şimdiden kiralandı

New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması halinde kalacağı ev şimdiden kiralandı ve bütün güvenlik kameraları yerleştirildi.

Zarrab’ın ev hapisinde tutulması durumunda onu koruyacak güvenlik şirketi ile de anlaşma sağlandı. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, öncelikle New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisi  ile görüşerek Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması konusunda anlaşmayı denedi. Ancak Bharara’nın ofisi , Zarrab’ın duruşma tarihine kadar tutuklu bulunmasının uygun olacağını belirterek kefalet teklifini kabul etmedi.

“KEFALETLE SALIVERİLMESİ DURUMUNDA KALACAĞI EV GÜVENLİK KAMERALARI İLE DONATILDI”

İstediği sonucu başsavcılıktan alamayan Brafman, Zarrab’ın “Çok tanınmış, başarılı, hayırsever işadamı olduğunu ve kalacağı evde 24 saat gözetim altında tutulacağı için kaçma ihtimalinin olmadığını”belirterek kefalet başvurusunda bulundu.

Zarrab’ın terör ve şiddet olaylarına karışmadığına dikkat çeken tecrübeli avukat, yakın dönemde Çinli milyarder Ng Lap Seng’in de kefaletle serbest bırakıldığını hatırlattı.

Seng’in 1,8 milyar dolar mal varlığı olduğu halde kefaletle serbest bırakıldığına dikkat çeken Brafman, Zarrab’ın Çinli işadamı kadar zengin olmadığını ve kaçma tehlikeli olmadığını savundu.

Avukat, başvuru dilekçesinde Zarrab’ın New York Güney Bölgesi sınırları dışına çıkmayacağını, New York’taki bir konutta kalacağı, konutun 24 saat boyunca silahlı güvenlik görevlileri tarafından korunacağı ve GPS’le izleneceği taahhüdünde bulundu.

Zarrab’ın evden sadece sağlık sebepleri, avukatlarıyla görüşme, dini vecibelerini yerine getirme ve mahkemede davaya gitmek için evinden çıkacağı belirtildi.

Güvenliğin Guidepost şirketi tarafından sağlanacağını, her zaman yanında iki görevlinin bulunacağını belirten Brafman, Zarrab için Manhattan’da kiralanan evin şirket tarafından kontrol edilip, güvenlik kameraların yerleştirildiğini aktardı. Guidepost şirketinin alanında başarılı olduğu dilekçede anlatıldı.

Guidepost’un ayrıca Zarrab için bir araba ve şoför de tahsis edeceği ve evden çıkması gerekirse bu araçla gideceği yerlere ulaşımının sağlanacağı belirtildi.

EBRU GÜNDEŞ’İN KARİYERİ 

Zarrab’ın kaçma ihtimali olmadığı konusunda hakimi ikna etmeye çalışan Amerikalı avukat, müvekkilinin midesinde ülser, böbrek bölgesinde tümör bulunduğu ve özel diyeti olduğu için bu şartlarda hapishanede kalmasının uygun olmadığını detaylı bir şekilde anlattı.

“Zarrab’ın Ortadoğu’da tanınmış bir sanatçı Ebru Gündeş ile evli olduğunu ve kaçak duruma düşmesi halinde hem evliliğini hemde eşinin kariyerini mahvedeceğini” aktaran Brafman, İran asıllı işadamının kaçması durumunda uluslararası müzik yıldızı eşinin kariyerine de zarar vereceğini, eşinin “bir kaçakla evli” konumuna düşeceğini belirtti.

“EMİNE ERDOĞAN TARAFINDAN KURULAN DERNEĞE YÜKLÜ MİKTARDA YARDIM”

Dava dilekçesinin bir bölümünde, İran asıllı işadamının Emine Erdoğan tarafından kurulan Togemder isimli derneğe yaptığı yüklü miktardaki bağışlar detaylı olarak anlatıldı.

Yapılan tüm bağışların listelendiği başvuru dosyasında Reza Zarrab tarafından bu derneğe yapılan yardımların dekontları mahkeme heyetine sunuldu. Dilekçede Zarrab’ın Togemder’e 2013’te 850 bin dolar, 2014’te 1,5 milyon dolar ve 2016’da ise 2,3 milyon dolar bağışta bulunduğu izah edildi.

2008’de kısmen başlayan daha çok 2012’de artan eğitim yardımlarını dekontlarla birlikte anlatan Brafman, Zarrab’ın Türkiye’de en çok vergi veren 56. işadamı olduğunu hatırlattı.

“KAÇMA İHTİMALİ YOK”

Zarrab’ın Türkiye’de tanınmış ve başarılı bir işadamı olarak bilindiğini kaydeden Amerikalı avukat, “Zarrab, kendisini savunmayı taahhüt etmiş ve yurttaşlık görevlerini yerine getiren bir insan olarak kaçma ihtimali yok” dedi.

Müvekkilinin ABD’de bir bağlantısı olmadığını, bütün yakınlarının Türkiye’de olduğunu hatırlatan Brafman, savcılık ofisinin Zarrab’ın ABD ile bağlantısı olmadığını ve çok zengin olduğu için uçma riskinin olabileceği iddiasında bulunabileceğine dikkat çekti. Ancak Brafman, Zarrab’ın 24 saat gözaltında olacağı için bunun imkansız olduğunu ayrıca kaçak olarak bilinmesinin eşine ve kendisine çok büyük zarar getireceğini düşüneceği için uçma riskinin olmadığını söyledi.

Mahkeme ile anlaşmaya varılması durumunda müvekkilinin kaçmasının ihtimal dahilinde olmadığını söyleyen Brafman, Zarrab’ın ABD toplumu içinde tehlikeli olmadığını öne sürdü.

Savcılıktaki dokümanların çok fazla olduğunu ve bunların anlaşılması için Farsça-Türkçe dillerini bilen tercümanların hazır bulunması gerektiğini kaydeden Brafman, “Zarrab ile dokümanları inceleyeceğimiz zaman Türkçe ve Farsça bilen tercümanların hazır bulunması gerekiyor. Bu görüşmeleri yapmak için hapishanedeki teknolojik destek müsait olmayabilir. Bu yüzden savunmayı doğru düzgün hazırlamak zor olacak” dedi. Brfaman, bu nedenleri öne sürerek, müvekkilinin kefaletle serbest bırakılmasını talep etti.

Savunmanın mahkemeye gönderdiği dilekçede Zarrab’ın suç kaydının bulunmadığı belirtilirken 17 Aralık davasında yargılandığından ise hiç bahsedilmemesi dikkat çekti.

ZARRAB’IN EBRU GÜNDEŞLE NASIL TANIŞTIĞI ANLATILDI

Mahkemeye sunulan dilekçede, Zarrab’ın kardeşinin düğününde Ebru Gündeş ile tanıştığını daha sonra ilişkilerinin ilerlediği detaylı bir şekilde anlatıldı. Hem İran, hem Makedonya hem de Türk vatandaşı olduğunu dilekçede vurgulayan Brafman, Zarrab’ın kendisini daha çok Türk olarak gördüğüne dikkat çekti.

New York Güney Bölgesi Başsavcı eski yardımcısı ve şuanda Kasowitz hukuk şirketi ortaklarından Daniel J. Fetterman, daha önce Zaman Amerika’ya yaptığı açıklamada hakimin bir sanığı kefaletle serbest bırakılması durumunu öncelikle topluma zararlı olup olmayacağını ve zenginlik durumunu göz önünde bulunduracağını söylemişti.

İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab 21 Mart’ta eşi Ebru Gündeş ve kızıyla birlikte ABD’nin Miami kentine giriş yaparken, havaalanında tutuklanmıştı.

New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın avukatı dün, federal mahkemeden, müvekkilinin, 10 milyon doları nakit olmak üzere 50 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Zarrab “İran’a yönelik yaptırımlara uymayarak ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı yapmak ve karapara aklamak”la suçlanıyor.

Savcı Preet Bharara tarafından hazırlanan ön iddianamede, Zarrab hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

33 yaşındaki Zarrab, New York’un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.