FTC: 2023’de dolandırıcılık 10 milyar doları geçti

FTC: 2023’de dolandırıcılık 10 milyar doları geçti

Federal Ticaret Komisyonu 9 Şubat Cuma günü, ülke çapındaki dolandırıcılık kayıplarının 2023 yılında 10 milyar doları aştığını gösteren verileri yayınladı. Bu oran 2022 yılına göre yüzde 14 daha fazla.

Bununla birlikte, dramatik kayıp, daha fazla rapordan ziyade, bu raporlara göre her bir dolandırıcılık için daha fazla para kaybedilmesinden kaynaklanmaktadır. O sabah Etnik Medya Hizmetleri tarafından düzenlenen brifingde FTC yetkilileri, en önemli dolandırıcılıklardaki yeni eğilimleri ve dolandırıcılıkları öğrenmenin ve bildirmenin tüketicileri korumak için neden bu kadar önemli olduğunu tartıştı.

2023’ün en büyük dolandırıcılıkları
FTC Tüketicinin Korunması Bürosu Tüketici Müdahale ve Operasyonları Bölümü Müdür Vekili Maria Mayo, geçen yıl bildirilen 10 milyar dolarlık zararın, 2022’deki 9 milyar dolara kıyasla tüm zamanların en yüksek rakamı olduğunu belirterek, “Ancak 2023’te aldığımız ihbar sayısı önemli ölçüde artmadı” dedi.

“Her dört tüketiciden biri, tüketici başına ortalama 500 $ kayıpla para kaybettiğini bildirdi” diye devam etti.

Araştırmalar, tüketici dolandırıcılığı mağdurlarının %5’inden daha azının hiç bildirimde bulunmadığını göstermektedir.

En yaygın dolandırıcılık kategorisi “bir işletme, bir devlet kurumu, bir aile üyesi veya romantik bir ilgi alanı gibi güvenilir bir varlık gibi davranan” sahtekârlar; ikinci sırada çevrimiçi alışveriş ve olumsuz yorumlar; üçüncü sırada ödüller ve piyangolar; dördüncü sırada yatırımlar; beşinci sırada ise iş ve iş fırsatları yer aldı.

Federal Ticaret Komisyonu Tüketiciyi Koruma Bürosu Tüketici Müdahale ve Operasyonları Bölümü Müdür Yardımcısı Maria Mayo, 2023 yılında dolandırıcılara kaptırılan şaşırtıcı miktardaki parayı ele alıyor.
Geçen yıl 752 milyon dolar kayıpla en sık bildirilen sahtekâr dolandırıcılık türü ticari sahtekârlıklar oldu.

Mayo bir örnekle ilgili olarak şunları söyledi: “Bir tüketici, hesabındaki dolandırıcılık faaliyetiyle ilgili bankacılık uyarısı gibi görünen bir uyarı alıyor ve kendisine araması için bir numara veriliyor. Arama, tüketiciye parasının bir kara para aklama planı nedeniyle tehlikede olduğunu söyleyen sahte bir ABD polis memuruna aktarılıyor. Tüketici kişisel hesaplarından para çekerek, Marshal’ın kurduğu bir kripto cüzdanına aktarıyor.”

Devlet sahtekarlığı, en çok bildirilen ikinci sahtekarlık türü oldu – aslında, FTC sahtekarlarının kayıpları 2019’da ortalama 3.000 $’dan 2023’te 7.000 $’a fırladı.

Yatırımla ilgili dolandırıcılık genel olarak dördüncü sırada yer alırken, insanların en fazla kayıp bildirdiği kategori oldu: hisse senedi ticareti yapmayı öğretmeyi vaat eden kişilere para aktarmayı içeren bu dolandırıcılıklar için ortalama 7.000 doların üzerinde bir kayıpla toplam 4,6 milyar dolar.

Mayo, “2023 yılında ilk kez e-posta, dolandırıcıların en çok bildirdiği iletişim yöntemi oldu. “2022’de metin bir numaraydı, ancak ondan önce telefon aramaları her zaman bir numaraydı.”

Bununla birlikte, telefonla iletişime geçen kişiler 1.480 dolarla en yüksek medyan kaybı bildirirken, sosyal medya aracılığıyla iletişime geçenler 1,4 milyar dolarla toplamda en fazla parayı kaybetti.

Yaygın ödeme yöntemlerine bakıldığında, dolandırıcılara banka havalesi yoluyla ödeme yapan kişiler 1,9 milyar dolar, kripto para ile ödeme yapanlar ise 1,4 milyar dolar kaybettiklerini bildirdi.

Yapay zeka dolandırıcılığı
FTC Pazarlama Uygulamaları Bölümü Müdür Yardımcısı Lois Greisman, FTC’nin dolandırıcıların taklit yoluyla “turbo şarj dolandırıcılığı” yapmak için yapay zeka kullanmalarından giderek daha fazla endişe duyduğunu söyledi.

Örneğin, dolandırıcı sosyal medyadan kurbanın teyzesinin ses klibini alıp klonlayarak kurbanı arıyor ve teyzenin “korkunç bir trafik kazası geçirdiğini, hastanede olduklarını, sigorta bilgilerinin olmadığını, bu nedenle hayat kurtaran bir ameliyat için binlerce dolar havale etmeniz gerektiğini” söylüyor.

Washington DC Federal Ticaret Komisyonu Pazarlama Uygulamaları Bölümü Müdür Yardımcısı Lois Greisman, dolandırıcıların dolandırıcılık amacıyla sesleri taklit etmek için yapay zeka teknolojisini nasıl kullandıklarını açıklıyor.
Greisman, yapay zekanın sadece ses klonlama dolandırıcılığıyla sınırlı olmadığını, dolandırıcıların mesajlarına da sızdığını sözlerine ekledi: “‘Kripto yatırım yöntemim işe yarıyor çünkü yapay zekayı borsayı yenmek için eğittim’ – bugünlerde yapay zeka etrafındaki tüm aldatmacayla birlikte, bu çok zorlayıcı bir iddia.”

O halde bir dolandırıcıyı nasıl fark edersiniz?

Greisman, “En iyi yollardan biri, sizden hangi ödeme aracını kullanmanızı istedikleridir” dedi. “Eğer banka havalesi, hediye kartı, ödeme uygulamaları veya kripto para ile ödeme yapmakta ısrar ediyorlarsa, bu büyük bir kırmızı bayraktır… çünkü dolandırıcılara en büyük anonimlik ölçüsünü verir ve kolluk kuvvetlerinin parayı izleyebilme ve iade edebilme olasılığı son derece zordur.”

Tüketici raporlaması neden önemlidir?
Greisman, bu gibi dolandırıcılıkların FTC’ye bildirilmesinin önemli olduğunu, çünkü verilerin ülke çapında yaklaşık 3.000 eyalet, federal ve yerel kolluk kuvvetinin dolandırıcılığı durdurmasına yardımcı olduğunu ve önleyici sosyal yardıma yardımcı olduğunu belirtti.

Washington DC Federal Ticaret Komisyonu Tüketici ve İşletme Eğitimi Bölümü Kıdemli Avukatı Larissa Bungo, FTC web sitesinde bulabileceğiniz kaynakları ve bunların hangi dillerde mevcut olduğunu anlatıyor.
“Örneğin hediye kartı dolandırıcılığında artışlar gördüğümüzde, kartların kötüye kullanımını engellemek için neler yapabileceklerini görmek için sektöre ulaşıyoruz” diye ekledi. “Kısa mesajların sıkça kullanılan bir iletişim noktası haline geldiğini gördüğümüzde, telekomünikasyon sektörüne ulaşıyoruz.”

İnsanlar artık dolandırıcılıkları ve kötü iş uygulamalarını tercih ettikleri dilde – ve isterlerse anonim olarak – 877-382-4357 numaralı telefondan ya da reportfraud.ftc.gov adresine giderek veya fraud@ftc.gov adresine e-posta göndererek İngilizce veya İspanyolca olarak bildirebilirler. Kimlik hırsızlığı, 877-438-4338 numaralı telefondan tercih edilen dilde ya da identitytheft.gov adresinden İngilizce veya İspanyolca olarak bildirilebilir.

FTC Tüketici ve İş Eğitimi Bölümü Kıdemli Avukatı Larissa Bungo, “İnsanların dolandırıcılığı ve kimlik hırsızlığını fark etmelerine ve bunlardan kaçınmalarına ve yaşadıkları hakkında konuşmalarına yardımcı olmak için ftc.gov/languages adresinde Amharca, Arapça, basitleştirilmiş ve geleneksel Çince, Fransızca, Mamca, Korece, Rusça, Somalice, İspanyolca, Tagalogca, Ukraynaca ve Vietnamca gibi dillerde bilgi sunuyoruz” diye ekledi.

“Dolandırıcılar yaptıkları işte gerçekten iyi olsalar da, bilgi güçtür ve yapabileceğimiz en iyi şey dolandırıcılığı tespit etme konusunda bildiklerimizi paylaşmaya çalışmaktır” dedi. “İnsanlar dolandırıcılığı bildirdiklerinde, istedikleri kadar çok ya da az şey paylaşabilirler. Biz ne olduğunu bilmek istiyoruz. Hikayeyi bilmek istiyoruz.”