NSA, artık telefon kayıtlarını saklayamayacak

NSA, artık telefon kayıtlarını saklayamayacak

Son yılların en tartışmalı kurumu haline gelen Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) bundan sonra ABD vatandaşlarının ülke içi telefon arama kayıtları veritabanını 5 yıl süre ile incelemesine izin veren yasayı kaldırılıyor. NSA’in bu kayıtları saklaması da yasaklanıyor.

Obama hükümeti tarafından yapılan açıklamada,  uygulamanın 29 Kasım’dan itibaren yürürlüğe gireceği bilgisi verildi.

Geçen Haziran ayında yürürlüğe giren yasa ile NSA, ABD vatandaşlarının telefon görüşmelerine ancak 180 gün süre ile kayıt ve saklama sınırlaması getirilmişti. Ancak yasada NSA’in telefon kayıt veritabanlarını saklama, inceleme, araştırmasına dair açık ifade yer almıyordu.

ABD Özgürlük Yasası kapsamında yürürlüğe giren uygulama ile hükümet terör zanlılarını arayanlar arasındaki bağlantıların analizi için kayıtların toptan saklamasını da yasaklıyor.

NSA elindeki eski kayıtları 29 Kasım tarihinden itibaren silecek ya da yok edecek. Ancak yasa ile, Dış İstihbaratı İzleme Mahkemesi elindeki telefon veritaban kayıtlarını saklamaya devam edebilecek.

NSA, Türkiye gündemine son olarak 31 Mart 2013 yerel seçimleri öncesinde Türk Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıyı dinlemesi ile gündeme gelmişti. Alman Focus dergisi mahkeme kayıtları ve eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırarak yaptığı habere Türk hükümeti bugüne kadar tepki vermedi.

Yerel seçimler öncesi dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan dinlemeyi Hizmet Hareketi’nin yaptığı ve kamuoyuna sızdırdığını iddia etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.