Işığın Yükselişi ABD’de sahne aldı

Işığın Yükselişi ABD’de sahne aldı

IFLC’nin 20.Yıl için özel olarak hazırladığı Işığın Yükselişi Müzikali seçkin bir seyirci topluluğu önünde ABD’nin New Jersey eyaletinde sahnelendi. Işığın Yükselişi, tarihteki tüm klasik zıtlık öykülerinden yola çıkılarak yazıldı. Karanlık-aydınlık korelasyon metaforu üzerine kurulan müzikal New Jersey’nin Raritan Valley Üniversitesi’nde sahneye konuldu. Program YouTube’dan canlı verildi.

İlk defa canlı yayınlanan organizasyonda 24 ülkeden 40 dansçı, 24 solist ve 33 dünya orkestra müzisyeni seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Programı Amerikalı aktör ve IFLC severlerin yakından tanıdığı Bill Timoney sundu.

IFLC USA Başkanı Emre Çelik, IFLC’nin 20.Yılı’nı kutlandığın belirterek son günlerde Türkiye’de yaşanan üzücü olaylardan bahsetti. Çelik, cezaevinde tutsak olan KHK’lı Danıştay hakimi Haşim Güney’in oğlu Nahit Emre Güney’in yaşadığı psikolojik sıkıntılar sebebiyle hayatına son verdiğini ve evine ekmek götürme derdindeki 41 maden işçisinin ihmaller sonucu yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

IFLC 20. Yıl etkinlikleri’ne gönderdiği mesajla iştirak eden M. Fethullah Gülen, IFLC sayesinde gönül köprüleri kurduğunu belirterek “Yeryüzünde kutuplaşmaların yükselişte olduğu ve yer yer bu kutuplaşmaların çatışmalara dönüştüğü zor bir dönemde Uluslararası Dil ve Kültür Festivali dili, dini, kültürü ve rengi farklı gençleri istikrarlı bir şekilde bir araya getirerek karşılıklı saygı ve sevginin bir sembolü haline geldi.” dedi. Daha sonra Gülen’in mesajı ekrana yansıtıldı.

New Jersey Eyalet Senatörü Gordon Johnson, New Jersey Senato ve Meclis’i tarafından kabul edilen IFLC’yi ‘Tanıma’ belgesini IFLC USA Başkanı Emre Çelik’e takdim etti. Johnson yaptığı konuşmada dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen gençlerin kendilerine, farklı kültürlerini, tarihlerini ve ortak saygıyı öğrettiğini anlattı.

Raritan Valley Üniversitesi Rektörü Dr. Michael J. McDonough ise salonun bu kadar dolu olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

NBA Yıldızı ve İnsan hakları aktivisti Enes Kanter Freedom ise yaptığı konuşmada gençlerin geleceğimizi oluşturacağına dikkat çekerek, “Dil, renk, din ve geçmişin çok önemli olmadığını, önemli olan bu farklılıklar içerisinde ortak unsurları bulmak” olduğunu söyledi. Freedom, bir tek dünyanın olduğunu ve bunu yapmak için uğraşılması gerektiğini belirterek “Bu akşam buradaki çocuklar bunu yapıyor. Lütfen onları tebrik edin.” şeklinde konuştu.

“MASUMİYET İLE GÜNAHIN TARİHSEL ÇATIŞMASINI” ANLATTI

“En kadim öykü” paydasında birleşen ana öyküsü ile Işığın Yükselişi müzikali, tarihsel bir gerçeklikle hareket ederek, masumiyet ile günahın, iyi ile kötünün, karanlık ile aydınlığın tarihsel çatışmasını anlatıyor. Çok renkli bir şarkı repertuarına sahip Işığın Yükselişi Müzikalinde 24 farklı ses rengine sahip genç solistler, çok geniş bir coğrafya ve zaman dilimi aralığından seçkin bir şarkı ziyafetiyle seyircileri adeta büyüledi.

Müzikal için sahne alan tüm dansçılar, solistler, koro ve orkestra kostümleriyle hikayenin tematik uyumu da dikkat çekti.

Müzikalin bir başka özelliği de teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanması oldu. Müzikal boyunca arkadaki dev ekranda izleyicilerin seyir zevkini yükselten ve o oyunun içselleştirilmesine katkı sağlayan görsellerin akması dikkat çekti.
Salondaki seyirciler Dıv-Dıv, Erik Dalı ve Şeker Oğlan parçalarına uzun süre eşlik ederek çoştu.

“GENİŞ SOSYO-KÜLTÜREL ARKA PLANI YANSITIYOR”

“Müzikalde 7 kıtadan onlarca köklü kültürel renkliliğin işlendiğini Afrika’dan Asya’ya , Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar olduk a geniş bir sosyo-kültürel arka plan bulunuyor. Mugham’dan (Azerbaycan bölgesine ait uzun hava) Horon’a, uzanan muazzam bir müzikal ve görsel şölen oluşturdu.”dedi.