Ramazan Long Island’da farklı tatlar bıraktı

Ramazan Long Island’da farklı tatlar bıraktı

Gencinden yaşlısına kadar bütün Amerikan Türk toplumunu saran Ramazan neşesi, Türkiye’de yaşanan elim olaylardan dolayı biraz buruk geçti.

Bunun yanında, hem kültür merkezlerinde hem de evlerde ağırlanan Amerikalı ve Türk misafirler, Ramazan ayının heyecanını birlikte yaşama fırsatı buldular.

Çok sayıda kilise cemaati ve Türk ailelerin bir araya geldiği Presbyterian Church’de verilen kilise iftarı, Long Island’ın en yoğun siyahi nüfusunun yer aldığı Wyahandach Katolik Kilisesi İftarı, üç İbrahimi dinin bir araya geldiği Suffolk Yahudi Sinagok’unda yapılan Abraham’s Table İftarı ve Suffolk Polis Departmanı ile birlikte yapılan Law Enforcement İftar yemeği mutlu anların yaşanmasına ve yeni insanların birbirini tanımasına fırsatı sundu.

Bir çok seçkin davetlinin yanında, herkese açık olan programlarda davetliler Türk misafirperverliğini ve Ramazan sofrası kültürünü tanıma imkanı elde ettiler.

Kilise iftarlarında, söz alan davetlilerden Peder Bill Brissoti, “Hepimiz ortak Yaratıcı’ya iman ediyoruz ve bir ağacın dalları misali aynı gövdeye bağlıyız. Bunu bize misafirperverliği ile tekrar hatırlatan Türk dostlarımıza ve tüm dünyada faaliyetlerini ilgiyle takip ettiğimiz Hizmet Hareketi gönüllerine teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz” dedi.

Abraham’s Table İftarında söz alan Rabbi Beth Shava’da benzer düşünceleri dile getirdi ve sözlerini, “Yıllarca ayrışmanın eziyetini yaşayan dünyaya birlikte yaşayabilmenin ve kendi dinlerimizdeki ortak konuları konuşabilmenin mutluluğu yansıtan bu gecede katkısı bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum” diyerek bitirdi.

 

Suffolk Polis Departmanı ile yapılan Law Enforcement iftarının ana konuşmacısı New York Milletvekili Phil Ramos ise kendisinin de eski bir polis olduğunu ve Türk Kültür Merkezi’nin Ramaza’nın bir akşamını da topluma hizmet eden emniyet birimlerine ayırmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Sözlerine Hizmet Hareketi’nin şu an Türkiye’de maruz kaldığı cadı avından duyduğu rahatsızlıktan bahsederek devam eden Ramos, “Bu insanları tüm dünyada yaptıkları yardımlaşma faaliyetlerinde görebiliyoruz. Dil ve kültür festivalleri organize ediyorlar, bizleri evlerinde ağırlıyorlar ve gördüğünüz gibi bize sofralarını açıyorlar. Ve tek umdukları kardeşçe, daha yaşanabilir bir dünya beklentisi. Ümit ediyorum ki Müslümanlar adına kutsal olan Ramazan ayı tüm dünyada akan göz yaşlarının dinmesine vesile olur ve bizlerde Türk dostlarımızla ileriki yıllarda aynı sofralarda buluşma güzelliğine devam ederiz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Long Island’da Ramazan, Türk toplumu içinde dolu dolu yaşandı. Türk Kültür Merkezi’nin hem Deer Park hem de Ronkonkoma’da yer alan merkezlerinde her hafta Türk ailelerine verilen iftarlarla da Türk toplumu bir araya gelme mutluluğunu yaşadı.

Bilhassa uzak yerlerde oturan ailelerin haftada bir de olsa aynı sofrada buluşabilmesi, bir nebzede olsa vatan hasretini dindirebildi. İftar programlarından sonra beraber kılınan teravih namazları da manevi açıdan insanları mutlu etti.

 

Ramazan programların çeşitliliği ve toplanan kalabalıktan duyulan memnuniyeti dile getiren Türk Kültür Merkezi Başkanı Sadri Altınok, “Ramazan tüm bereketiyle yaşanmaya devam ediyor ve bunun kendi toplumumuza da yansımaları mutluluk verici. Kültür merkezlerimiz 7’den 70’e herkese kapılarını açıyor ve açmaya devam edecek” dedi.

Programlarda zengin Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini misafirlerine sunan Türk ev hanımları da unutulmadı ve verilen takdir belgeleri ile çeşitli hediyelerle bir nebzede olsa gönülleri alınmaya çalışıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.