Musk Tesla’da İşgücünü Yüzde 10 Azaltmak İstiyor

Musk Tesla’da İşgücünü Yüzde 10 Azaltmak İstiyor

Reuters tarafından incelenen ve Tesla yöneticilerine dün gönderilen elektronik posta mesajı, “Dünya genelinde tüm işe alımları durdurun” başlığını taşıyor. Mesaj, Musk’ın Tesla çalışanlarına ya ofis ortamında işe dönmeleri ya da şirketten ayrılmaları seçeneği vermesinden iki gün sonra geldi. Musk, böylece, ekonomik resesyon riskine karşı uyarıda bulunan işadamları arasına katıldı. 

Reuters’ın haberi üzerine Tesla hisseleri bugün yüzde 9 değer kaybetti. Çoğunlukla teknoloji firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinde de yüzde 2’lik düşüş kaydedildi. 

Musk, bugün Tesla çalışanlarına gönderdiği elektronik postadaysa, maaşlı çalışanların sayısında yüzde 10 kesinti yapılacağını, şirketin “birçok alanda fazla çalışana sahip olduğunu, ancak saatli ücretle çalışanların sayısının artacağını” bildirdi. 

Musk’ın mesajında “Dikkat edin, bu uygulama otomobil ve batarya yapan ya da güneş paneli monte edenler için geçerli değil” dedi. 

Şirketin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) verdiği yıllık raporda Tesla ve yan kuruluşlarında 2021 yılı sonu itibarıyla 100 bin çalışana sahip olduğu görülüyor. Ancak raporda maaşlı ve saatli ücretli çalışan sayısı ayrı ayrı belirtilmiyor. 

Merkezi Teksas eyaletinde bulunan Tesla’ya konuya ilişkin açıklama için ulaşılamadı. 

Musk, son haftalarda resesyon riskine ilişkin uyarılarda bulunmuştu. Ancak eleman alımlarının durdurulması ve işten çıkarmaların başlamasına ilişkin mesajı, Musk’ın bu konuda şimdiye kadar yaptığı en doğrudan açıklama oldu. 

Mali hizmetler şirketi Morgan Stanley’den uzman Adam Jonas, “Elon Musk’ın küresel ekonomiye ilişkin eşsiz bilgiye sahip olabileceği bir konumu var. Kendisinden gelen bu mesajın güvenilirlik oranının çok yüksek olacağına inanıyoruz” dedi.