Kuzey Kore’deki nükleer silahların arkasındaki iki isim

Kuzey Kore’deki nükleer silahların arkasındaki iki isim

İşçi Partisi Silah Endüstri Müsteşarı Hong Seung-mu ile Nükleer Silahlar Araştırma Merkezi Başkanı Ri Hong-seob’un Kuzey Kore’deki nükleer silahların arkasındaki kilit insan olduğu düşünülüyor.

Son zamanlarda nükleer denemeleri ile dünya gündeminden düşmeyen Kuzey Kore, dün yaptığı 6. nükeer deneme ile tekrar uluslararası medyanın merkezine düştü. En çok merak edilen konulardan birisi ise, ekonomik olarak dünyanın en gerilerinde olan Kuzey Kore’nin nasıl olurda nükleer silah geliştirecek teknolojiye ulaştığı. Kuzey Kore, nükleer silah geliştirmeye Pakistanlı bilim insanı Abdulkadir Han’dan yardım alarak başlasa da, artık kendi imkanları ile istediği seviyeye ulaşmış durumda.

Gelinen son noktada Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmede kilit rol oynadığı düşünülen iki kişi var; İşçi Partisi Silah Endüstri Müsteşarı Hong Seung-mu, diğeri ise Nükleer Silahlar Araştırma Merkezi Başkanı Ri Hong-seob. Hong ve Ri, Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un nükleer tesisleri ziyaretleri sırasında görüntülenmişlerdi. Fakat, Kuzey Kore Merkez Kanalı’nın Hong ve Ri’nin isimlerini zikretmemesi dikkat çekmişti.

Hong Seung-mu, bulunduğu mevkiye 2010 yılında yapılan Kuzey Kore İşçi Partisi 3. Genel Kurultayı’nda getirilmişti. İşçi Partisi 3. Genel Kurultayı’nın bir diğer özelliği ise Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, babası hayatta iken halefi olarak ilan edilmesiydi. 2013 yılından sonra rütbesine rağmen Devlet Güvenlik ve Dış İşleri Görüşmeleri’ne katılmaya başlayan Hong, bir çok organizasyonda ise protokolde Kim Jong-un ve kız kardeşi Kim Yo-jong’dan sonra 3. sırada yer almıştı.

Nükleer tesislerin bulunduğu Nyongbyon doğum Ri Hong-seob, 2010 yılında İşçi Partisi Merkez Komitesi Üyeliği’ne aday olarak görterilmişti. Geçen sene Parti Merkez Komitesi Üyesi olan Ri, lider Kim Jong-un’a nükleer silahların son durum sunumlarını yapan isim olarak biliniyor.

Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap’ta yer alan haberlere göre Hong nükleer silah geliştirme konusunda işin bürokratik kısımları ile ilgilenirken, Ri ise bilgisi ile bizzat sahada nükleer silahların teknik kısmına yön veriyor. Hong ve Ri, Kim Jong-un’un kendi eli ile takdim edilen ilk şeref madalyalarını alan kişiler olarak biliniyor ayrca.

Öte yandan Hong 2013 yılından beri, Ri ise 2009 yılından beri Birleşmiş Milletler’in ‘Yaptırım Listesi’nde yer alıyor. ABD ile Güney Kore ise bu iki ismi ‘Özel Liste’ye almış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.