“Küçük işletmelere sermaye gerekiyor”

“Küçük işletmelere sermaye gerekiyor”

Uzmanlar, kadınların ve marjinal toplulukların küçük bir işletme kurup büyütmek için karşılaştıkları zorlukları araştırıyor.

D-Virginia Senatörü ve Toplumsal Kalkınma Finansmanı Grubu Eş Başkanı Mark Warner, Covid 19 sonrası ortamda küçük işletmelerin kurulması ve büyümesine yönelik zorlukları ve çözümleri ortaya koymak üzere 14 Temmuz’da bir risk sermayedarı, bir toplum lideri ve genç bir girişimciyle bir araya geldi.

33 milyondan fazla küçük işletme ABD’deki işletmelerin yaklaşık %99,9’unu oluşturuyor ve işgücünün neredeyse yarısını istihdam ediyor. Covid-19 salgını sırasında, Siyah ve Latin kökenlilerin sahip olduğu işletmelerin %40’ı kapanmış, birçoğu da kalıcı olarak kapanmıştır.

Warner, Toplumsal Kalkınma Finans Kurumlarının – CDFI’lar – iyileşmenin anahtarlarından biri olduğunu söyledi. Etnik Medya Hizmetleri tarafından düzenlenen basın brifinginde Warner, “Garip bir şekilde, COVID-19 salgını sırasında Trump yönetiminden o zamanki Bakan Steve Mnuchin ile güçlü bir ortaklık kurarak azınlık mevduat kurumlarımıza çok fazla sermaye girmesini sağlamaya çalıştım” dedi. Warner ve Mnuchin, Acil Sermaye Yatırım Programı olarak bilinen bir Hazine Bakanlığı girişimi aracılığıyla CDFI’lar, Azınlık Mevduat Kurumları – MDI’lar – ve Tier 1 sermayesi aracılığıyla 12 milyar dolarlık fon dağıtmayı başardı.
“Sermayeye erişim son derece önemli bir konu” diyen Warner, pek çok azınlık girişimcisinin bankalarla başarılı bir şekilde kredi başvurusunda bulunmalarını sağlayacak ilişkilere sahip olmadığına dikkat çekti.

GELATO

Girişimci Sierra Georgia, Washington DC’de bulunan Gelat’OH adlı küçük işletmesini büyütmeye çalışırken tam da bu sorunla karşılaştı. Georgia, “Benim gibi pek çok küçük işletme sahibi gibi, bu işe sadece bir kişilik bir ekiple başladık ve hala o kadar da büyük değiliz” dedi.
Bir iş kurmak isteyen pek çok beyaz olmayan kadın gibi Georgia’nın da sermaye toplamak için ipotek ettirebileceği bir evi yoktu. Bir CDFI aracılığıyla fon aldı, ancak işini büyütmek için ihtiyaç duyduğu miktarın yalnızca yarısını alabildi. Bu yüzden küçük işletmeleri yerel yatırımcılarla buluşturan bir küçük işletme tahvilleri pazarı olan SMBX aracılığıyla para topladı.

“Bu gerçek bir tahvil teklifi. Birinin GoFundMe’sine bağış yaparsanız o parayı bir daha asla göremezsiniz ama bir Gelat’OH tahvili satın alırsanız 2 yıl içinde paranızın %11’ini geri alırsınız. Bu, zenginliği topluma geri getirmenin ve küçük işletme sahiplerini güçlendirmenin bir yolu.” diyor SMBX aracılığıyla dört günde 25 bin dolar toplayan Georgia.

Siyah Amerika’yı Güçlendirmek

“Başkan Calvin Coolidge’in dediği gibi, ‘Amerika’nın işi iştir’,” diyor Başkan Barack Obama’nın Ekonomik İyileştirme Kurulu’nda görev yapan Black Economic Alliance’ın kurucularından Charles Phillips. “Ülkemizde çok fazla zenginlik yaratan ve bizi diğer ülkelerden farklı kılan şey budur.”

“İş kuran, zenginlik yaratan ve ailelerine destek olan çok sayıda girişimcimiz var. Ailelerini bu şekilde destekliyorlar ve bunu ailelerine aktarıyorlar. Dolayısıyla bu ülkedeki girişimcileri övmemiz gerekiyor çünkü bu bizim en büyük fark yaratan özelliklerimizden biri.”
Yönetim danışmanlığı firması McKinsey tarafından 2020 yılında yapılan bir ankete atıfta bulunan Phillips, “Ancak herkesin bir iş kurmaya erişimi yok” dedi ve çoğu siyah ailenin bir iş kurmak istediklerinde kendilerine 3.000 dolar borç verebilecek kimseyi tanımadıklarını ortaya koydu.

Phillips, genç girişimcileri iyi birer iş insanı olarak yetiştirmek amacıyla Morehouse ve Spelman gibi tarihi siyah kolejlerin kampüslerindeki Siyah Girişimcilik Merkezi’nde çalışıyor.

İyi haber şu ki, girişimcilik siyah toplumda canlı ve iyi durumda. “Son 5 yıla bakacak olursanız, ortalama %34’lük bir büyüme söz konusu ve yeni iş kurma konusunda ekonominin en hızlı büyüyen sektörü. Ancak daha fazla sermayeye, eğitime ve bu ilişkilere erişime ihtiyaçları var” dedi.

Warner, girişimciliğin en hızlı büyüyen segmentlerinden birinin Siyah kadınların sahip olduğu işletmeler olduğunu kaydetti.

Cinsiyetçilik Hala Hüküm Sürüyor

Khosla Ventures’ın Pazarlama Müdürü ve teknoloji sektöründe 35 yıllık bir emektar olan Shernaz Daver, iş kurmak ve büyütmek isteyen kadınlar için oyun alanının eşit olmadığını söyledi.
Daver, fon bulmaya çalışan tanıdıklarının kendisiyle paylaştığı bazı deneyimleri aktardı. “‘Fon toplamaya gittim ve bir erkek kurucu ortak bulana kadar tek kadın kurucu olduğum için ciddiye alınmadım’. Bu muhtemelen içinizden birkaçının kulağına çalınmıştır,” dedi birçoğu kendi haber kuruluşunu kurmuş olan gazetecilere.

“Girişim fonu almaya gittiğimde bana ne zaman çocuk sahibi olacağım soruldu. Hiçbir erkeğe böyle bir şey sorulmamıştı. Finansal projeksiyonlarımda çok agresif olduğum söylendi, ancak erkek ortağım bunu sunduğunda kendinden emin olarak görüldü” diyen Daver, tanıdıklarının deneyimlerini paylaştı.

“35 yılı aşkın süredir sektördeyim ve 35 yıl önce de aynı şeyi duymuştum. Yani durum biraz kötü. Ve eğer siyah ya da Hispanikseniz, durum daha da kötüleşiyor” diyen Daver, VC dolarlarının sadece %2’sinin kadın liderliğindeki kuruculara gittiğine dikkat çekti. “Bunun değişmesi gerekiyor. Sermayeye erişim kilit önem taşıyor” dedi.

Pek çok kadın kendi yatırım şirketlerini kuruyor ve bu şirketlere fon sağlamaya odaklanıyor.