Yurt dışına gideceklere terörden korunma tavsiyeleri

Yurt dışına gideceklere terörden korunma tavsiyeleri

Son bir kaç yıl içinde artan terör saldırıları uluslararası popüler  turizm noktaları dâhil dünyanın bir çok önemli ülkesini etkiledi.

Seyahat acentaları yaşananlar karşısında ciddi müşteri kayıpları yaşarken, seyahate çıkmaya niyetli bir çok kişi de planlarını iptal etmek veya ertelemek zorunda kaldı. Okulların tatil olması ve yaz mevsimi sebebiyle turistik maksatlı seyahatler yeniden hareketlenecek. Bir çok Amerikalı şimdi merak içinde: Avrupa’ya seyahat etmek hala güvenli mi? Kuzey Afrika, Ortadoğu ne kadar emniyetli?

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Yurtdışı Vatandaş Hizmetleri Ofisi’nden Matthew Steele endişeli gezginlerin “bilgi almasını, gerekli belgeleri geç kalmadan edinmesini, Akıllı Gezgin Başvuru Program’ına (Smart Traveler Enrollment Program, STEP) kaydolmasını ve yurt dışı sigorta almasını” tavsiye ediyor.

Steele, “Bunlar insanların seyahate çıkıp çıkmamaya karar vermesine yardımcı olacak en önemli etkenler. Bilgi arayanlar ülkelere özel bilgiler, seyahat uyarıları ve alarmları, STEP kaydı, ve sigorta ve sağlık tahliyesi bilgileri için travel.state.gov adresini ziyaret etmeli” diyor ve, “Geçen yıl 80 milyonun üstünde Amerikalı yurt dışına çıktı. Büyük çoğunluğu herhangi bir problem yaşamadan geri geldiler” diye de ekliyor.

Ayrıca, Amerikan vatandaşlarının yurt dışında yaralanması ya da ölmesinin trafik kazası veya boğulma kaynaklı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Steele, “Terörist saldırılar, çok çok korkutucu olsalar da, yurt dışında yaralanıp ölen Amerikan vatandaşları içinde hiçbir şekilde büyük bir sayıyı temsil etmiyorlar. Bir trafik kazası geçirme ihtimaliniz, terörist saldırı kurbanı olma ihtimalinizden istatistiksel olarak çok daha muhtemel” diyerek kimi gerçekleri de gözler önüne seriyor.

Amerikan Terörizm Karşıtı Büro’nun (The U.S. Bureau of Counterterrorism) yayınladığı son bilgilere göre  2014 yılında bütün dünyada terörizme bağlı 18,000 ölüm olduğunu ve bunların %78’inin Irak, Pakistan, Afganistan, Hindistan ve Nijerya’da gerçekleştiğini belirtti.

Buna karşılık, Ulusal Otoban Trafiği Güvenliği Yönetimi’ne (National Highway Traffic Safety Administration ) göre 2014’te Amerika’da trafik kazalarında 32,000 ölüm gerçekleşti.

CNN Money’ de yer alan bir haberde eski CIA görevlisi Jason Hanson, seyahat edenlerin yurt dışındaki risklerini azaltabilmek için yapabilecekleri birkaç şeyi sıralıyor. Bunlardan biri, bölgedeki hedef olma ihtimali daha yüksek olan en popüler turist otelinde kalmaktan kaçınmak.

Hanson, “Oradaki en iyi ikinci ya da üçüncü otelde kalın ve üç ila altıncı katlar arasından bir oda isteyin” diyor. Büyük bir arbede çıktığında veya gösterilerde ilk iki katın daha riskli olduğunu ama bir yangın ya da patlama olduğunda da yüksek katlardan inmenin daha zor olduğunu belirtiyor. (Amerika’da yangın merdivenleri sadece altıncı kata kadar çıkıyor.)

Hanson, “O otelden saniyeler içinde çıkabileceğimden emin olmak isterim” diyor. Müzelerde, gezginlerin iki adet çıkışın yerini bilmeleri ve ayrılmaları durumunda arkadaşlarıyla buluşabilecekleri bir yer konusunda sözleşmiş olmalarını tavsiye ediyor.

Steele, “Her gezgin farklı; farklı konfor seviyeleri, farklı tecrübe seviyeleri, yurt dışına çıkmaktan farklı beklentileri var.Kararı sizin vermeniz gerekiyor: kendinizi güvenli olmayan bir duruma sokuyor olabileceğinizi hissediyorsanız, gidip gitmemeye karar vermek size kalmış” diyerek tavsiyelerini bitiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.