Rüşvet iddiaları üzerine eski Başbakan savcıya ifade verdi

Rüşvet iddiaları üzerine eski Başbakan savcıya ifade verdi

Güney Kore’nin eski başbakanı Lee Wan-koo, dün savcılığa giderek ifade verdi.

İntihar eden bir işadamının cebinden çıkan rüşvet listesinde adının geçmesi nedeniyle zor durumda kalan Lee, suçlamaları reddetmiş ancak artan kamuoyu baskısı üzerine koltuğunu bırakmıştı. İstifaya neden olan meblağ ise 27 bin dolar.

Güney Kore, dün hukukun üstünlüğü açısından tarihi bir güne şahitlik etti. Hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle geçtiğimiz ay istifa eden eski başbakan Lee Wan-koo, dün savcılığa giderek ifade verdi. Skandalın patlak verişinden bu yana masum olduğunu dile getiren eski lider dün de geri adım atmadı.

Başkent Seul’deki savcılık binasında verdiği ifadeden önce basına kısa bir açıklama yapan Lee, “Bu dünyada gerçeği hiçbir şey yenemez. Sayın savcılara durumumu en açık ve detaylı şekilde arz etmeyi düşünüyorum” diyerek suçlamaları reddetti.

Uzakdoğu ülkesi, bir süredir aralarında eski başbakan Lee’nin de bulunduğu iktidardaki Saenuri Partisi’ne mensup 8 üst düzey siyasetçinin değişik dönemlerde bir işadamından rüşvet aldığı iddialarıyla çalkalanıyor. Suçlamalar, devlet projeleriyle ilişkisi olan Keangnam Enterprises şirketinin başkanı Sung Wan-jong’un geçen ay intihar etmesi ve ölen işadamının cebinde aralarında Başbakan Lee’nin de isminin olduğu bir rüşvet listesinin çıkmasıyla daha da alevlenmişti.

İntihar eden işadamından 27 bin dolar tutarında rüşvet aldığını iddia eden listenin basına yansıması üzerine zor durumda kalan Lee Wan-koo, suçlamaları reddetmiş ancak artan kamuoyu baskısı üzerine istifa etmişti. İstifa haberini Güney Amerika’ya düzenlediği resmi ziyaret sırasında alan Devlet Başkanı Park Geun-hye ise başbakanın acısını paylaştığını ifade etmekle beraber istifayı da kabul etmişti. Listede, Lee’nin yanı sıra eski devlet başkanlığı genel sekreterleri Huh Tae-yeol ve Kim Ki-choon ile şimdiki Genel Sekreter Lee Byung-kee’nin isimleri de yer alıyor.

Lee, selefi Chung Hong-won’un 476 kişinin hayatına mal olan feribot faciasının ardından istifa etmesiyle göreve gelmiş ve “Rüşvete karşı savaş açalım” çağrısında bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.