Foreign Policy: Rusya BM’de Türkiye’yi suçlamaya devam ediyor

Foreign Policy: Rusya BM’de Türkiye’yi suçlamaya devam ediyor

Foreign Policy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyaret etmesine rağmen Rusya’nın Türkiye’yi kapalı kapılar ardından sıkıştırdığını iddia etti.

Foreign Policy, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Türkiye’yi Suriye konusunda eleştirmeye devam ettiğini yazdı. Dış politikada etkili yayınları ile bilinen Foreign Policy’inden Colum Lynch, geçen hafta basına kapalı olarak yapılan BMGK toplantısında Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusundaki soğuk savaşın bütün hızıyla sürdüğünü yazdı.

Konsey toplantısına katılan bir diplomata dayandırılan habere göre; Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Türkiye’yi, ‘Suriye’deki terörist gruplara silah göndermeye ve teröristlerin Suriye’ye geçişine izin vermeye devam etmekle’ suçladı.

Kamuoyuna kapalı düzenlenen toplantıda bir diplomat, “Ruslar, Türkiye konusunda çok sert konuştu” dedi. Ancak söz konusu suçlamaların kamuoyundan gizlendiği kaydedildi. Bir başla kıdemli diplomat ise, Churkin’in “Rusların eski iddialarını tartışarak Türkiye’nin Suriye’ye silah ve savaşçının girmesine ‘imkan sağladığını’ gündeme getirdiğini” iddia etti.

Haberde Rus Büyükelçisi Churkin’in, “Nasıl olur da Türkiye sınırından bütün bunlar geçebiliyor ve hiçbiriniz bunun için bir şey yapmıyor” eleştirisinde bulunduğu belirtildi. Rusya’nın, ABD’nin de Esad karşıtı gruplarla desteğini kesmesi gerektiğini ifade ettiği kaydedildi. Diplomata göre Churkin, “Biz gerçekten muhalifleri sevmiyoruz, bu politikayı değiştirebilir misiniz?” teklifinde bulundu.

Uzmanlar, Rusya’nın kapalı kapılarda ardından Türkiye’yi sert bir dille eleştirmesi, ‘Türkiye ve Rusya Suriye’deki olaylarla ilgili hala anlaşamıyor’ şeklinde yorumlandı.

Haberde Churkin’in 9 Ağustos’ta Türkiye ile ilgili yaptığı bir değerlendirmeye de yer verildi. Churkin Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılmasını hâlâ desteklediklerini ifade etmişti.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’i ziyaret ederek her iki ülke arasındaki ilişkinin yumuşaması için önemli bir adım atmıştı.

Kasım ayında Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı, Türk F-16’ları tarafından düşürülmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.