Çin endişeleri FED’de işleri karıştırdı

Çin endişeleri FED’de işleri karıştırdı

Dünya genelinde mali piyasalarda bu hafta yaşananlar gösterdi ki Çin’deki gelişmeler ABD Merkez Bankası FED’in dikkatli bir şekilde uygulamaya çalıştığı planlarını bozabilir.

Çin piyasaları öncülüğünde yaşanan çalkantı aynı zamanda FED’in dünyanın geri kalanı ayak uydurana kadar enflasyon hedefine de ulaşamayabileceğini gösterdi. Faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden tekrar yukarılara taşımayı planlayan politika yapıcılar, sağlam ekonomik büyüme ve artan istihdamın faizleri de yükseltmek için tek başına yeterli olacağına dair düşüncelerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilirler. New York’ta bulunan HSBC Securities ABD başekonomisti Kevin Logan, “Çin’in sürekli büyümeye devam edip diğer yerleri de hızlandırdığı yıllar geçti. Dolayısıyla dönüp bir dünyaya bakıyorsunuz ve bu yavaşlamayı kim hızlandırabilir diye düşünüyorsunuz ve bunun cevabı da hiç kimse.” dedi. Yalnızca birkaç gün önce FED yetkilileri enflasyonun yüzde 2’lik hedefe ilerlediğine “oldukça güvendiklerini” söyleyerek eylülde faiz artıracak gibi duruyorlardı. Yetkililer şimdi ise Çin’deki yavaşlamanın sert bir inişe yol açabileceği korkularıyla ortaya çıkan çalkantının ardından işlerin biraz daha karıştığını kabul ediyorlar. New York FED Başkanı William Dudley çarşamba günü yaptığı açıklamalarda kısa vadeli piyasa tepkileri konusunda uyarıda bulunsa da eylül ayında faiz artışının artık “daha zor” göründüğünü belirtti.

Bu hafta Jackson Hole’da toplanan dünyanın merkez bankası yetkililerinin son dönemlerde gerçekleşen piyasa türbülansı, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ayrışma ve kriz sonrası dünyada enflasyonu etkileyen nedenlerin neler olduğunu tartışması bekleniyor. Bazı analistler ABD’de maaşlar ve fiyatların sağlam büyüme dönemlerinde bile düşük kalmasında küreselleşmenin rolü olduğunu söylüyorlar. Yeniden sıçramaya geçen ABD hisse fiyatları ve ikinci çeyrek büyüme rakamlarına dair güçlü revizyon sonrası okyanus ötesinde yaşanan yavaş büyüme ve volatilitenin ABD’deki büyümeyi negatif etkileyeceğine dair korkuları dindirebilir. Fakat küresel bazda yaşanan dezenflasyon hareketleri FED’in daha dikkatli olması ve enflasyonun nasıl işlediğini anlamaya dair çabalarını daha da yoğunlaştırmasına neden olabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.