‘Bej Kitabı’ raporu: Ekonomide genel olarak iyimser hava hakim

‘Bej Kitabı’ raporu: Ekonomide genel olarak iyimser hava hakim

ABD Merkez Bankası (Fed), ülke genelinde ekonominin büyüdüğünü ve genel olarak iyimser bir havanın hakim olduğunu açıkladı.

Fed’in, ABD’nin 12 bölgesinde ekonomik gelişmeleri izlediği ve yılda sekiz kez yayımladığı Beige Book (Bej Kitap) raporunda ekonomideki canlanmaya işaret etti. Hemen hemen bütün bölgelerde tüketici harcamaların artış gösterdiği ifade edildi. Son rapordan sonra ekonomik büyüme New York bölgesinde dengelenirken, Philadelphia’da ise ekonomik aktivitelerde ‘ılımlı’ bir şekilde büyüme devam etti. Boston bölgesinde ise gelir artışı yaşanmasına rağmen ekonomik büyüme yavaşladı. Düşük petrol fiyatları ile birlikte hafif ve geniş araç satışları ‘dirençli’ durmaya devam etti.

Yılın son Bej Kitabı raporunu yayınlayan Fed, iş gücü piyasasının ılımlı (gergin) bir şekilde dengede kalmaya devam ettiğini vurguladı. Rapora göre birçok bölgede alışveriş dönemi için geçici istihdam sağlandığı kaydedildi. Saatlik çalışma ücretleri istikrarlı bir şekilde arttı. ABD genelinde daha çok yetenek gerektiren meslek gruplarında maaş artışı oldu.

Raporda, düşük petrol fiyatlarının dolar üzerinde oluşturduğu baskı da değerlendirildi. Doların küresel piyasalarda değerinin artmasının, ürün fiyatlarının düşmesine sebep olduğu belirtildi. Üreticiler, yabancı ithalatçılarla rekabet etmek için fiyatları düşürmek zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.