Hillary Clinton’ın aile vakfı ile başı dertten kurtulmuyor

Hillary Clinton’ın aile vakfı ile başı dertten kurtulmuyor

Demokrat Parti’nin bugüne kadar 2016 başkanlık seçimlerinde tek başkan aday adayı olarak öne çıkan eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın başı aile vakfı ile dertte.

Hillary Clinton, tartışmaların bitmesi için bu hafta aile vakıflarına yapılan milyonlarca dolar bağış ve eşi ile birlikte yaptığı konuşmalardan elde edilen gelirlerin detaylı şekilde açıklanacağını belirtti. Ancak bu açıklama dahi Clintonlar ile vakıflarına yönelik eleştirilerin dozajını düşürmeye yetmedi.

KONUŞMALARDAN KAZNADIKLARINI GELİRLERİNDE GÖSTERMİYORLAR

Clintonlar’a yöneltilen eleştirilerin başında, konuşmalarından elde ettikleri milyonlarca dolar kazancı vakıflarına aktarırken bunu yıl sonunda gelir beyannamelerin de göstermemeleri. Clintonlar konuşmalardan elde ettikleri kazancı vergi beyannamelerinde göstermedikleri için de vergi ödemekten kurtuluyor.

VAKIF ŞEFAF DEĞİL

Bir diğer eleştiri de vakfın yeterince şefaf olmaması ile ilgili. Geçtiğimiz hafta Clinton Vakfı, ABC televizyon kanalının ana haber spikeri George Stephanopolous’un 2013 ve 2014 yıllarında Clinton Vakfı’na yaptığı 50 bin dolarlık bağışlarla gündeme gelmişti. Ne Clinton Vakfı ne de Stephanopolous, bir internet sitesinde bağış haberinin yayınlanmasına kadar bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmamıştı.

SORUN HUKUKİ DEĞİL ETİK

ABD siyasetinde son derece önemli olan etik kurallar, Hillary Clinton için de sert rüzgarlar estiriyor. Clinton Vakfı’na yöneltilen eleştirilerde hukuki açıdan bir itiraz yok. Bill ve Hillary’i terleten mesele etik konusu.

Eşi eski başkan, kendisi eski dışişleri bakanı sıfatı ile yaptıkları konuşmalardan elde ettikleri gelirleri aile vakıflarında aktarmaları. Hem Hillary hem de Bill’e yöneltilen eleştiri; devlet görevlisi sıfatı bulunmalarına karşın vakıf görevlileri gibi hareket etmeleri.

Konuşma yapacakları yerlere ABD eski başkanı, ABD eski dışişleri bakanı olarak davet edilmeleri ancak ikilinin orada vakıflarına bağış için bulunmalarının etik olarak yanlış olduğu yolunda eleştiriler sözkonusu.

Bir diğer eleştiri de Clintonlar’a, halkın vergisiyla sağlanan bir makamda bulunmalarından dolayı elde ettikleri kazanımları yalnızca aile çıkarı için kullanmalarına yönelik.

Hillary Clinton, kızı Chelsea Clinton ve eşi Bill Clinton’ın yaptığı yaklaşık 100 konuşmadan bugüne kadar elde ettikleri uluslararası bağış toplamının 2 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Hillary Clinton bunların da kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Vakıf’a yapılan uluslararası bağışların ne zaman yapıldığına yönelik spekülasyonlar bitmiyor. Hillary’in dışişleri bakanı olduğu dönemde eşi Bill’in vakıflarına uluslararası bağış elde edebilmek için yurt dışında yaptığı konuşmalar da eleştiriliyor.

Bill’in eşinin dışişleri bakanı olduğu dönemde direkt olmasa da dolaylı yoldan Hillary’in makamını kullanmakla itham ediliyor. George W. Bush döneminde Beyaz Saray’da etik davalara bakan avukat Scott Coffina, ‘‘Böyle bir ödeme şekli etik olmaz’’ dedi.

Clinton Vakfı üzerinde yaşanan tartışmalara yönelik Hükümet Etik Ofisi’ne ( Office of Government Ethics) yöneltilen sorulara kurum doğrudan cevap vermedi. Kurumun sözcüsü Vincent Salamone, konuşma ücretlerinin kişinin kendi kapasitesine göre ödendiğini dile getirdi. Salamone, konuşma yapan kişilere ödenen ücretlerin de açıklanma zorunluluğu bulunmadığını vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.