Zarrab’ın patronu Babek gözaltına alındı

Zarrab’ın patronu Babek gözaltına alındı

Yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab’ın arkasındaki kişi olduğu iddia edilen İranlı ünlü işadamı Babek Zencani’nin dün ülkesinde gözaltına alındığı bildirildi.

 

Zencani’nin, Tahran’a yönelik yaptırımlar sonucu İran petrollerini karaborsada sattığı ve elde ettiği parayı kendisine sakladığı öne sürüldü. Bir grup milletvekili, geçtiğimiz günlerde 13,8 milyar dolarlık servetiyle ülkenin en zengin işadamlarından olan Zencani hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti. Yarı resmî Mehr Haber Ajansı, Zarrab’ın ‘reisim’ dediği Zencani’nin büyük ihtimalle Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı’na borcunu ödemediği ve evrakta sahtecilik yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındığını yazdı.

 

Babek Zencani’nin sattığı petrol karşılığı devlete 2.06 milyar Euro borcu olduğu ve bunu ödemediği ifade edilmişti.İran’a uygulanan petrol ambargosunun delinmesi için eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad zamanında imtiyazlı bir işadamı heyeti oluşturulduğu ve Türkiye’deki yolsuzluk operasyonunun da odağında bulunan işadamı Reza Zarrab’ın ortağı Zencani’nin de bu heyetten olduğu kaydediliyor. Geçtiğimiz ağustos ayında görevine başlayan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde ‘reis’ ve ‘kont’ lakaplarıyla anılmaya başlanan işadamı hakkında İran meclisi tarafından başlatılan yolsuzluk araştırmaları sonucunda Zencani’nin 100 şirketin özelleştirilmesinde usulsüz olarak yer aldığı belirlenmişti.

  

Zencani’nin adı, Avrupa Birliği ve ABD’nin “kara listesinde” bulunuyor. Onur Air havayolu şirketinin ortağı olan Zencani’nin Türkiye’de Kont Kozmatik adlı bir şirketi de var. Ayrıca Zencani, Kont Grup bünyesinde İstanbul merkezli hava yolculuğu, petrol ve banka şirketine de sahip. 17 Aralık operasyonunda polisin asıl hedefinin Zencani olduğu, Zencani’nin Zarrab’la Antalya’da buluşacağı ancak dinlenildiklerini anlamaları üzerine kayıplara karıştığı ileri sürülmüştü. Zencani’nin, İran’ın petrol satışlarından elde edilen geliri altın olarak ülkeye soktuğu iddia ediliyor. İranlı bazı hukukçular, 39 yaşındaki Zencani’nin Tahran’a uygulanan yaptırımlardan kâr elde eden uluslararası bir finansal mafya ağının parçası olduğuna inanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.