Yolsuzluğa adı karşına Prenses ifade verecek

Yolsuzluğa adı karşına Prenses ifade verecek

Kraliyet ailesini vuran yolsuzluk soruşturmasıyla sarsılan İspanya’da savcının ifade vermeye çağırdığı Prenses Cristina’nın kendi isteğiyle 8 Mart’ta ifadeye gideceği açıklandı. Avukatı, İspanya Kralı Juan Carlos’un küçük kızı Cristina’nın hâkim kararına itiraz hakkından feragat ettiğini duyurdu.

 

İspanya Kralı Juan Carlos’un küçük kızı Prenses Cristina, ‘karapara aklama ve vergi kaçakçılığı’ soruşturmasında sorgu hâkimi Jose Castro’nun kararına itiraz hakkından feragat ederek ifade verme kararı aldı.

 

Prensesi savunan ‘Roca Junyent’ avukatlık bürosundan yapılan açıklamada, 7 Ocak’ta sanık olarak ifade vermeye çağrılan Kral’ın kızının saklayacak hiçbir şeyi olmadığı ve kendi isteğiyle 8 Mart’ta ifadeye gideceği belirtildi. 227 sayfalık iddianameyi günlerdir detaylı incelediklerini ve argümanların tutarsız olduğunu savunan avukatlar, “şeffaflık adına ve medyanın ilgisinden dolayı ortaya çıkan çok taraflı zararı önlemek için” yargıç karşısında ifade vermeyi tercih ettiklerini aktardı. Açıklamada, Prenses Cristina’nın yargıya en üst düzeyde yardımcı olmak istediği kaydedilirken, davranışlarının her zaman güvenilir, şeffaf ve hukuka saygı çerçevesinde olduğu ifade edildi.

 

KRALİYET AİLESİ TAVIRDAN MEMNUN

Kraliyet ailesi, Prenses Cristina’nın karara itiraz etmeyip ifade vermeye gidecek olmasını “çok olumlu” bir gelişme olarak değerlendirdi. EFE haber ajansına açıklama yapan Kraliyet sözcüsü, İspanya Anayasası’nın mimarlarından Miquel Roca’nın avukatlık bürosundan yapılan açıklamanın kurum tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

 

Palma de Mallorca Mahkemesi’nde 8 Mart’ta ifadeye çağrılan İspanya Prensesi Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’in yaptığı yolsuzluklara göz yummakla suçlanıyordu. Prenses ile Urdangarin’in yüzde 50-50 eşit ortak olduğu Aizoon şirketinin, Noos Enstitüsü adlı kâr amacı gütmeyen vakıf aracılığıyla 1 milyon Euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor.

 

Eski hentbol oyuncusu Urdangarin, 2004-2006 yılları arasında başkanlığını Noos Enstitüsü’nde milyonlarca Euro’luk kamu parasını kötüye kullandığı iddiasıyla 2010’dan beri yargılanıyordu. Geçtiğimiz kasım ayında, 6,1 milyon Euro’luk manevî sorumluluk teminatına karşılık Urdangarin’in adına kayıtlı 16 mal varlığına mahkeme kararıyla el konulmuştu. Urdangarin’in şirkette ortak olduğu eşi Prenses Cristina’nın haberi olmadan vergi kaçıramayacağı ve sahte faturalar düzenleyemeyeceği belirtiliyor. İddianamede ayrıca, Prenses Cristina’nın Aizoon şirketinin karapara aklamadan elde ettiği öne sürülen parayı yurtdışı gezileri, hediyeler ve dekorasyon gibi şahsi giderleri için harcadığı savunuluyor.

 

‘DEMOKRASİNİN DENGE AĞIRLIKLARI DİNAMİTLENİYOR’

İspanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi El Pais, dünkü başyazısında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluk soruşturmasında iddialara cevap verme yerine soruşturmayı “sabote ettiğini” savundu. ‘Erdoğan ve yolsuzluk’ başlıklı makalede gazete, “Türk başbakan, skandala demokrasinin denge ağırlıklarını dinamitleyerek cevap veriyor.” ifadelerini kullandı. “Başbakan, kendi kaderiyle ülkesininkini karıştıran tüm otokratik karakterler gibi, savcı ve polislerin yaptığı baskınların yurdışı kaynaklı komplo olduğunu düşünüyor.” değerlendirmesine yer verdi. El Pais, “Yolsuzluk ve yakınlarını kayırmanın hakim olduğu siyasetten bıkan halk, Erdoğan ve İslamcı kökleri bulunan partisini iktidara taşıdı. 11 yıllık yönetimden sonra yürütmenin başı için aynı sorunlar en ciddi tehdit oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.