Yoksuluğun pençesindeki Haiti’de cinsel saldırı kurbanı kadınların dramı

Yoksuluğun pençesindeki Haiti’de cinsel saldırı kurbanı kadınların dramı

BM tarafından Haiti konusunda yayımlanan son raporda, çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle yoksulluğun pençesi altındaki ülkede tecavüz davası sanıklarının yargılanamadığı bildirildi.
        
BM insan hakları bölümünün, Haiti polisi ve adli makamlarıyla işbirliğiyle yapılan araştırmaya dayanan raporu bugün yayımlandı.
        
BM yetkilileri, raporun, başkent Port Au Prince’in büyükşehir bölgesinde yer alan en yoğun 5 polis karakolunda, 2010 yılı içinde 3 aylık bir devrede kayıtlara geçmiş 62 cinsel saldırı olayına dayanarak hazırlandığını belirtti.
        
Araştırma konusu olan 62 olaydan hiçbirinin, polise rapor edilmelerinin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına karşın duruşmasının görülemediğine işaret edilen raporda, başkentteki savcılığın bu şikayetlerden 25’ini inceleyebildiği ve sadece 11’i hakkında soruşturma açılmasına karar verdiği vurgulandı.
        
Soruşturulan 11 olaydan 4’ü hakkında takipsizlik kararı veren savcılığın, geri kalanlar hakkında soruşturmayı sürdürmesine karşın Aralık 2011 itibariyle sadece bir şikayetin mahkeme aşamasına kadar geldiği, bu davanın da duruşmasının henüz başlamadığı belirtildi.
        
Port Au Prince’de 2010 yılı için kayıtlara geçmiş cinsel saldırı sayısının 500’ü bulduğuna işaret edilen raporda, Haiti’de, 2010 yılında meydana gelen deprem felaketi nedeniyle polis kayıtlarının büyük bir kısmının tahrip olduğu ve polis ile adli makamların, işlerini yapabilmek için gerekli olan, bilgisayarlar, motorlu araçlar gibi temel ihtiyaçlardan mahrum olarak görev yapmak zorunda kaldığı vurgulandı.
        
Polise yönelik eleştirilere de yer verilen raporda, polisin bazı durumlarda cinsel saldırı kurbanlarına, saldırının üzerinden geçen 72 saat içinde bir tıbbi kontrolden geçmeleri gerektiği uyarısında bulunmayı ihmal ettiğinin saptandığı kaydedildi.
        
Raporun öneriler kısmında, Haiti’de cinsel saldırı kurbanlarının, ulaşım masraflarını karşılayamamaları ve misillemede bulunulmasından korkmaları nedeniyle genellikle tıbbi kayıtları elde edemediklerine işaret edilerek, polis ve adli makamların bir tecavüz davasının açılabilmesi için tıbbi belgelere ihtiyaç bulunmadığını anlamalarının gerektiğinin altı çizildi.
        
Raporda ayrıca, Kadın Hakları Bakanlığı gibi kadınlara yardım amacıyla faaliyet yürüten kuruluşlar için daha fazla para ayrılması önerisinde de bulunuldu.
        
Haiti’nin 2011-2012 bütçesinde Kadın Hakları Bakanlığı’na ayrılan pay sadece yüzde 1,4 oldu.
       

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.