Yeni Papa için seçimler yarın başlıyor

Yeni Papa için seçimler yarın başlıyor

Yeni Papa seçimi için oylama yarın başlıyor. Seçimin ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. Katolik mezhebini yakından ilgilendiren oylamada 80 yaşın altındaki 115 kardinal oy kullanacak.

Katolik Kilisesi’nin ruhban sınıfı 66. Papa’yı belirlemek için yarın Sistine Şapeli’nde ilk oturumu gerçekleştirecek. Emerit Papa 16. Benediktus’un yaklaşık 600 yıl aradan sonra bir ilke imza atarak, 28 Şubat’ta görevden fergat etmişti. 16. Benedikt’in feragat edeceğini açıklaması yalnızca Vatikan ile 1.2 milyar nüfusa sahip Katolikler de değil tüm dünya da büyük sürpriz ile karşılanmıştı.

SEÇİM NASIL YAPILIYOR?

Papalık Nizamnamesi’ne göre, Papa seçilebilmek için 115 kardinalden 77’sinin yani üçte ikisinin oyunu almak gerekiyor. 33 tur boyunca herhangi bir Papa seçilememesi durumunda, 34. oylama turundan itibaren salt çoğunluğa bakılıyor.

Latince’de ‘işi olmayanlar dışarı’ anlamına gelen ‘extra omnes’ ifadesi dile getirilerek 80 yaşın altındaki kardinaller dışında tüm diğer görevliler Sistine Şapeli’ni boşaltır. Boşaltma işleminden sonra şapelin büyük kapısı kilitlenir ve içerideki kardinallerin de dünya ile tüm bağlantıları kesilir. Kardinallerin Papa seçimi toplantısına verilen Latince isim “Konklave“ de “anahtarla kilitlenmiş“ anlamına geliyor. Bu kapalı toplantı bir Papa seçilinceye kadar devam eder ki tarihte en uzun ‘konklave’, 13’ncü yüzyılda 3 yıl sürdüğü bilgisi kayıtlarda yer alıyor.

Son yüzyılda sekiz Papa seçilirken, 1922 yılında 11. Pio’nun seçimiyle sonuçlanan Konklav’ın 5 gün sürdüğü ve 14 oylamanın ardından belirlendiği dikkati çekiyor. Görevden ayrılma kararıyla büyük bir sürpriz yapan Emerit Papa 16. Benediktus ise 2 gün süren Konklav’da 4. oylamadan sonra seçilmişti.

Toplam 48 ülkeden 115 kardinalin vereceği oy ile belirlenecek olan yeni Papa seçimi öncesi yarın Vatikan görevlileri ilahilerle oturuma başlayacak. İlk gün toplam 2 saat kadar kardinallerin Konklav’daki oturumunun sürmesi bekleniyor.
540x360 10 0 true

DUMANLA YENİ PAPA DÜNYAYA İLAN EDİLİYOR

Konklav süresince Sistine Şapeli’nde 115 kardinalin sabah ve öğleden sonraları yapacağı ikişer oylamanın ardından biri yerel saatle 12.00’de, diğeri de 19.00’da olmak üzere günde iki kez bacadan duman verilerek, Papa’nın seçilip seçilmediği duyuracak. Eğer yeni Papa, herhangi bir oturumdan sonra seçilirse o gün bacadan beyaz duman yükselecek. Şapelin bacasından siyah duman çıkması durumunda ise Papa’nın henüz seçilmediği anlamına geliyor.

Bacadan verilecek beyaz dumanın ardından yeni Papa ”Ağlama odasına” alınarak kendisine bu görevi kabul edip etmediği sorulacak. Olumlu cevap alınması durumunda ise kendisi için hazırlanan Papalık kıyafetlerini giyecek. Beyaz dumanın çıkmasını takip eden 40 dakikalık bir süre içerisinde yeni Papa’nın anonsu ‘Dinlerarası Diyalog Kurulu’ başkanı olan ve ”Protodiacono” sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran tarafından yapılacak. Tauran, Aziz Petrus Bazilikası’nın aynı isimli meydanına bakan büyük locasından ”Habemus Papam” yani Latince “Bir Papamız var” diyerek, dünyaya Katolik Kilisesi’nin 266. Papası’nı takdim edecek.

PAPALIK İÇİN 5 İSİM FAVORİ AMA…

İtalyan medyasında son günlerde yapılan haberlere göre, beş kardinalin ismi favoriler arasında geçiyor. İtalyan Kardinal ve aynı zamanda Milano Başpiskoposu olan Angelo Scola (71), Kanadalı Kardinal ve aynı zamanda Piskoposluk Kongregrasyonu Başkanı Marc Ouellet (69), Brezilyalı Kardinal ve Sao Paolo Başpiskoposu Odilo Pedro Scherer (63), Amerikalı Kardinal ve Boston Başpiskoposu Sean O’Malley (68) ve bir başka Amerikalı Kardinal New York Başpiskoposu Timothy Dolan (63). Bu beş ismin arasından hiçbirinin seçilmemesi ve sürpriz birisinin de Papalık görevine gelebileceği de her zaman ihtimal dahilinde olduğu unutulmamalı.

Bu arada, Konklav’ı beş bin kadar gazeteci takip ederken, Vatikan’a çok sayıda inananın da akın etmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.