Yeni dönem Türkiye-ABD ilişkileri CAP’de tartışıldı

Yeni dönem Türkiye-ABD ilişkileri CAP’de tartışıldı

Gelecek dönem Türkiye-ABD ilişkileri Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Center for American Progress (CAP)’in düzenlediği seminerde ele alındı. İki ülke ilişkilerinde bugüne kadar demokrasi konusunun öncelik teşkil etmediğinin vurgulandığı seminerde, AB’nin Türkiye’deki demokratikleşme sürecine daha fazla katkıda bulunduğu ifade edildi.

‘Obama’nın ikinci döneminde Türkiye’ adını taşıyan seminere Türkiye ve Avrupa’dan tanınmış isimler katıldı. Türkiye’nin demokratikleşme süreci ve bölgedeki geleceğinin de tartışıldığı seminerin ilk konuşmacısı Eski Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Marc Pierini, ABD ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi modernizasyon ve demokratikleşme sürecini önemsediğini ifade etti. Türkiye’nin Avrupa birliğinin bir parçası olarak birliğe girme görüşmelerinin hala sürdüğünü hatırlatan Pierini, ABD’nin Türkiye konusundaki önceliklerinin çeşitli sebeplerden dolayı AB’den farklı olabileceğini belirtti.

Bir diğer konuşmacı Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü ve Zaman Gazetesi yazarı Abdülhamit Bilici Türk-Amerikan ilişkilerinin soğuk savaş zamanında başladığını ve bazı kötü dönemlerde dahi sorunsuz sürdürüldüğünü vurguladı. İlişkilerde demokrasinin öncelik olmadığını hatırlatan Bilici, Obama’nın Washington’dan Türkiye’ye demokrasi getirmesinin söz konusu olmadığını ifade etti. Bilici, “Türkiye’de demokratikleşme tercih değil zorunluluktur. Türkiye, demokrasi olmadan istikrarını sürdüremez. “ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin iki yıl önceye kadar hızla ilerleyen reform sürecinin yavaşlamasının üzücü olduğunu ifade eden Bilici, son dönem Türkiye AB ilişkilerindeki gelişmeleri bu yavaşlamanın sebeplerinden biri olarak gösterdi. Bilici, “AB, ciddi ekonomik sorunlar yaşarken Türkiye’nin ekonomik başarısı söz konusuydu. Bu da Türkiye’nin kendine yeteceği ve Avrupa’nın perspektifine ihtiyacı olmadığı algısı doğurdu. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum.” dedi. Türkiye’nin bölgede yumuşak güç olmak için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirten Bilici, yumuşak güç olmanın demokratikleşmeden geçtiğini de hatırlattı.

Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş ise Türkiye-ABD ilişkilerinde Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin öncelikli konulardan olmadığını ve Obama’nın ikinci döneminde de bu durumda bir farklılık olacağını düşünmediğini belirtti. Uzun dönemde Türkiye’nin demokratikleşme problemini aşacağına inandığını ifade eden Aydıntaşbaş, bunun sebebinin halkın demokrasi ısrarı ve bölgede lider ülke olma iddiası olduğunu söyledi.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.