Yemen’de Şii milislerin ilerleyişi sürüyor

Yemen’de Şii milislerin ilerleyişi sürüyor

Geçen ay Yemen’in başkenti Sana’da kontrolü ele geçiren Şii Husi milisleri, güneye doğru ilerleyerek İbb ve Damar şehirlerini de işgal etti. Milisler, El Kaide’nin en etkili olduğu bölgenin yakınına geldi.

Yemen’in başkenti Sana’yı geçen ay işgal ederek merkezi otoritenin iyice sarsıntıya uğramasına sebep olan Şii Husi milisleri, ilerlemeye devam ederek başkentin güneyindeki İbb şehrini de ele geçirdi. Görgü şahitleri, onlarca araçla şehre gelen Şii savaşçıların İbb’in yanı sıra Damar şehirlerine de hiçbir direnişle karşılaşmadan girdiklerini aktardı. El Cezire’nin haberine göre, Husi milisleri Sana’nın 150 kilometre güneyindeki İbb’in en büyük stadyumunda toplandı. Milislerin, İbb’e gelmeden saatler evvel, terör örgütü El Kaide’nin en güçlü kolu olarak bilinen Ensar el-Şeria militanlarıyla çatıştıkları bildirildi.

Ülke nüfusunun beşte birini teşkil eden Husiler, salı günü de stratejik Kudeyde liman şehrini ele geçirmişti. 2011’deki Arap Baharı ayaklanmalarından bu yana ülkenin merkezden uzak bölgelerinde kontrolünü büyük ölçüde yitiren Yemen hükümeti, başkenti işgal eden Şii milislerin kimi taleplerini imzalanan bir anlaşma ile kabul etmek zorunda kalmıştı. Kendi çıktıkları ülkenin kuzeyinin üç değil tek bir bölge olarak belirlenmesini isteyen Husiler, anayasanın hazırlanması üzerinde de daha fazla söz sahibi olmak talep ediyor. Şii milislerin son ele geçirdikleri İbb’in Ensar el-Şeria’nın güçlü olduğu el-Beyda bölgesi sınırında olmasının, iki grup arasında iç savaşa varan çatışmaları tetiklemesinden endişeleniliyor. El Kaide’nin Yemen kolu, geçen hafta başkentte miting hazırlığındaki Şiileri hedef alan ve 47 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısını üstlenmişlerdi.

El Kaide, 2011 yılı Arap Baharı protestolarıyla Yemen’de iktidarın devrilmesi, ordunun parçalanması ve kırsal kesimde devlet otoritesinin yok olmasıyla ülke genelinde etkisini artırmıştı. Şii Husilerin başkenti kontrol altına alarak istediklerini dayatması da Sünni halkı El Kaide’yi desteklemeye itiyor. Kimi gözlemciler, Yemen’deki istikrarsızlığı, Suudi Arabistan ile İran’ın kendilerine yakın gruplar yoluyla yürüttükleri örtülü savaşın bir sonucu olarak görüyor. Yemen’le paylaştığı uzun sınırı Husilerin kontrolünde olan Riyad, Şiilerin etki alanlarını daha da artırmasından endişe ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.