Yemen’de Şii Husiler devlet başkanlığı sarayını ele geçirdi

Yemen’de Şii Husiler devlet başkanlığı sarayını ele geçirdi

Yemen’de Şii Husi milisleri, önceki gün kuşattıkları cumhurbaşkanlığı sarayını dün işgal etti. Milisler, Cumhurbaşkanı Hadi’nin başkent Sana’daki konutunu da bombaladı, birçok devlet binasını ele geçirdi. Hadi’nin akıbeti bilinmezken ülkenin, kanlı bir mezhep çatışmasına sürüklenmesinden korkuluyor.

33 yıllık Ali Abdullah Salih iktidarının 2011 sonunda sona ermesinden bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığı Yemen’de Şii Husiler ile güvenlik güçleri arasında ateşkesin ömrü 24 saat sürmedi. Önceki gün başkent Sana’da cumhurbaşkanlığı sarayını kuşatan Husi milisleri, dün kısa bir çatışmanın ardından burayı işgal etti. Saray müştemilatında bulunan silah deposuna ve birçok zırhlı araca el konuldu. Ardından da Sana’nın farklı bir bölgesindeki Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi’nin konutuna saldırıldı. Yaşananları ‘darbe girişimi’ olarak niteleyen Yemen Enformasyon Bakanı Nadiya el Sakkaf, İran’ın Yemen’deki uzantısı olarak görülen Husi milislerinin konutu topa tuttuğunu ve makineli silahlarla ateş açtığını duyurdu. Saldırı sırasında konutta olduğu düşünülen Hadi’nin akıbeti ise henüz bilinmiyor. Sünni Başbakan Halid Bahah’ın konutuna da saldıran Husiler, resmi haber ajansı ve televizyonu ile istihbarat dairesinin de aralarında bulunduğu bütün devlet kurumlarında kontrolü ele geçirmiş durumda. Ağır silahlı araçlarla caddelerde devriye gezmeye başlayan milisler, birçok yerde kontrol noktası oluşturarak başkentteki mevcudiyetini pekiştirdi.

YENİ VE TEHLİKELİ BİR DÖNEM

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı Sana’daki şiddet olaylarını kınarken, BM Güvenlik Konseyi de son gelişmeleri değerlendirmek üzere acil olarak toplandı. Cumhurbaşkanlığının da düşmesiyle Sana’nın tamamen Husi hakimiyetine geçmesinin, 2011 devrimi sonrası ülkede yeni ve tehlikeli bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor. Ülkede Sünni-Şii geriliminin artarak kanlı bir mezhep çatışmasının patlak vermesinden endişe ediliyor. Gelişmelerin, başta Yemen’de İran’a karşı nüfuz mücadelesi veren Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleri üzerinde de etkileri olacağı ifade ediliyor. Husilerin yükselişi Riyad’ı rahatsız ediyor. Husiler, Yemen’in S.Arabistan sınırındaki bölgeleri elinde bulunduruyor. Bu bölge, S.Arabistan’daki Şii azınlığın yaşadığı bölgelere de yakın olduğundan Riyad, Sana’daki gelişmelerin kendi topraklarında yankılanmasından korkuyor. Diğer bir tehlike de ülkede faal durumdaki El Kaide. Yıllardır her iki tarafı hedef alan saldırılar gerçekleştiren Yemen el Kaidesi’nin kaos ortamından istifade ederek nüfuz alanını genişletebileceği belirtiliyor.

Eylül ayından beri zaten Sa-na’da hakim güç olan Husilerin, hükümetle köprüleri atmasının arkasında anayasa yazımı sürecinin sonuçsuz kalmasının yattığı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Hadi, ülkenin altı federal bölgeye ayrılmasını öngören anayasa taslağını desteklerken, Şii Husiler ise ülkedeki nüfuzlarını azaltacağı endişesiyle buna karşı çıkıp iki federal bölge oluşturulmasında ısrar ediyordu. Anayasa konusundaki görüşmeler geçtiğimiz hafta cumartesi günü çökmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.