Yemen’de hükümet ve Şii milisler anlaştı

Yemen’de hükümet ve Şii milisler anlaştı

Geçen haftadan beri Şii Husi milisleri ve hükümet arasında tansiyonun giderek yükseldiği Yemen’de barış anlaşması imzalandı.

Başkent Sana’da imzalanan metinde taraflar acil ateşkes yapmaya çağrıldı. İmzaların ardından Yemen Cumhurbaşkanı Abdur Rabi ve Birleşmiş Milletler (BM) Özel Yemen Danışmanı Cemal Bin Ömer’in de katılımıyla gerçekleştirilen ortak basın toplantısında bir ay içinde teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurulacağı duyuruldu. Bin Ömer anlaşma metninden okuyarak “Hükümetin başı herhangi bir partiye bağlı olmayan birisi de olabilir.” dedi. Taraflar, ülkedeki bütün siyasi partilerin tavsiyeleri göz önünde bulundurularak güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılmasında da mutabakata vardı.

Ancak  İran tarafından desteklendikleri öne sürülen ağır silahlı Husiler, ateşkes içeren anlaşmanın imzalanmasına rağmen dün Tümgeneral Ali Muhsin El Ahmar’ın evini ve Sana’da bulunan 1. Zırhlı Tümeni’ni işgal etti. Tümen, ülkenin kuzeyinde etkin olan ve ayrılıkçı isyanlara kalkışan Husilere 2004-2010 yılları arasında askeri operasyonlar düzenleyen Ahmar tarafından yönetiliyordu.  Ülkenin güçlü Sunni kabilelerinden birinin lideri de olan Ahmar’a özel düşmanlık besleyen militanlar, Tümen’den onlarca tank ve zırhlı araç ele geçirdi. Militanlar Sana’da ilerlemeye başlayınca tümgeneral ve müttefikleri kaçarak saklanmıştı.

Resmi haber ajansı SANA önceki gün akşam saatlerinde Başbakan Muhammed Basindava’nın istifa ettiğini yazdı. Ancak cumhurbaşkanlığı, böyle bir dilekçenin kendilerine ulaşmadığını duyurdu. İstifa haberi, Şii mezhebinin Zeydi koluna bağlı Husi milislerinin başkentteki Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankası gibi önemli yerleri ele geçirdiği iddialarının ardından geldi. Hutiler ve güvenlik güçlerine destek veren Yemen’deki Sunni Islah Partisi militanları arasında Sana’da yaşanan çatışmalarda en az 300 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de başkenti terk etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.