Yanlışlıkla Küba’ya gönderilen füze ABD’ye geri iade edildi

Yanlışlıkla Küba’ya gönderilen füze ABD’ye geri iade edildi

Küba, yanlışlıkla gönderilen Hellfire füzesini ABD’ye geri gönderdi.

ABD’nin NATO tatbikatı için İspanya’ya gönderdiği AGM-114 Hellfire füzesinin tatbikat sonrası Fransa üzerinden ABD’ye dönmesi gerekirken, yanlışlıkla Küba’ya gönderilmişti. Amerikalı yetkililer, yaklaşık 45 kğ ağırlığındaki füzenin bugün itibariyle geri alındığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Küba hükümeti ile yapılan işbirliği sayesinde füzenin ABD’ye gönderildiğini belirtti. ABD’li yetkililer aylardır, füzenin geri alınması için diplomatik çalışmalar yürütüyordu.

Amerikalı yetkililer, füzenin sahip olduğu yüksek teknolojinin Küba üzerinden, Çin, Rusya ve Kuzey Kore gibi devletlerin eline geçmesinden endişe duyduklarını dile getirmişlerdi. Yaşanan olayın bir yanlışlık mı yoksa başka bir amaçla gönderilip gönderilmediğine ilişkin açıklama yapılmadı.

AGM-114 Hellfire, saldırı helikopterlerinde tanksavar füzesi olarak kullanılmakta. Radar güdümlü olan füzenin insansız hava aracında da kullanılabildiği ifade edildi.

2014 sonlarında on yıllardır süren politikalarından vazgeçen Küba ve ABD arasında, 2015’te diplomatik ilişkileri yeniden başlatılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.