Washington Post: İsrail-Hamas çatışması ABD-Türkiye arasında ayrılık yarattı

Washington Post: İsrail-Hamas çatışması ABD-Türkiye arasında ayrılık yarattı

Başkan Barack Obama’nın, Gazze’de yaşanan şiddet konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’i hedef alması ABD basının da “İsrail ile Hamas çatışması ayrılık yarattı” şeklinde yorumlandı.

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i “terörist bir devlet” olarak nitelendirirken Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de Hamas’ı desteklediğini hatırlatarak, büyüyen protestoların ABD’yi ateşkes için İsrail’e yeterli baskı yapmadığı yönünde eleştirilere maruz bıraktığını belirtti.

Gazete ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın ABD’nin Orta Doğu’daki en önemli iki kilit ortağı olan Türkiye ve Mısır ile ilişkilerinde ayrılık yarattığını kaydetti.


WSJ, ne Mısır’daki ne de Türkiye’deki İslami devletin Hamas’ı ateşkes için ikna etmede başarılı olamadığı belirterek, Ürdün’ün de benzer şekilde Hamas’ı ikna etmek için yetersiz ya da isteksiz olduğu yorumunu yaptı.
Obama yönetiminin tüm tarafların şiddeti azaltmasını savunduğunu ancak sadece Hamas’ı eleştirdiğini ifade eden gazete,  ateşkes için yapılan uluslararası diplomatik çabaların Kahire’de yoğunlaştırıldığını ancak ABD’nin herhangi bir planı kesin olarak desteklemediğini belirtti.

WSJ ayrıca, Obama yönetiminin Türkiye ve Mısır üzerinde “dikkatli bir şekilde” baskı uygulamaya çalıştığı yorumunu yaparak, ABD’li yetkililerin Gazze’de olası arabulucu olan Türkiye ve Mısır’ı desteklediğini ancak Hamas’ı kucaklamalarını eleştirmekten kaçındığını kaydetti.

  Preferences   Preferences   Preferences   Preferences   Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.